Lansingerland Home of Horti Science

Lansingerland Home of Horti Science

-

NIEUWS, Lansingerland: Home of Horti Science.
Innovatieve Glastuinbouw in Lansingerland
Horti Science staat voor dé innovatie in de glastuinbouw. Het Horti Science District is het gebied in Lansingerland waar bijna 200 glastuinbouwbedrijven, 250 toeleveranciers, onderwijs- en kennisinstellingen gevestigd zijn en met elkaar en in de regio samenwerken.


Als burgemeester van de gemeente Lansingerland ben ik er voor onze inwoners, ondernemers en verenigingen. Maar ook voor de vele bezoekers aan Lansingerland. Trots ben ik op ons ‘Horti Science District’ en het fijne woon- en werkklimaat dat onze mooie gemeente biedt. Het dorpse karakter met de 3 kernen en 2 buurtschappen maken het bijzonder, gezellig en aangenaam. Onze positie midden in de metropoolregio Rotterdam en Den Haag maakt ons aantrekkelijker voor bedrijven van wereldfaam. Voor u en al deze mensen zet ik mij in voor onze veiligheid, samenleving en naamsbekendheid. Er is maar 1 Lansingerland. Daar ben ik trots op!

Lansingerland Home Of Horti Science VIDEO


Met de glastuinbouwsector hebben Lansingerland en het cluster Greenport West-Holland wereldwijd een belangrijke rol en positie op het vlak van moderne en vernieuwende glastuinbouw.
Lansingerland: Home of Horti Science.

Translate this page in English

Home of Horti Science

Donderdag 27 januari 2022 heeft de gemeenteraad van Lansingerland ingestemd met de visie Lansingerland Home of Horti Science en het uitvoeringsplan dat daarbij hoort. Met de visie tot 2030 en het uitvoeringsplan profileert Lansingerland zich als innoverende glastuinbouwgemeente. Met de glastuinbouwsector hebben Lansingerland en het cluster Greenport West-Holland wereldwijd een belangrijke rol en positie op het vlak van moderne en vernieuwende glastuinbouw.

Lansingerland: Home of Horti Science.

Investering
De gemeente investeert de komende drie jaar in totaal ruim 3,5 miljoen euro om het economisch klimaat van het Horti Science District te verbeteren, zo staat in de visie te lezen. Ondernemers, wetenschappelijke kennisinstellingen en de gemeente slaan de handen ineen om het aanwezige potentieel ten volle te benutten. Waarbij het streven is de huidige clustering aan vooruitstrevende glastuinbouwactiviteiten door te ontwikkelen. Samen met de onderwijssector werken zij actief mee aan digitalisering, verduurzaming en technologische ontwikkeling.

Wethouder: “Investeren is noodzakelijk om bij te blijven en voorop te lopen in een snel veranderende markt. Ik ben trots dat instituten als Wageningen University zich hebben verbonden aan Lansingerland om er te werken aan de oplossingen van de toekomst. Om de wereld te voeden, en gewasbescherming biologisch en duurzaam te maken.”

Historische positie
De glastuinbouwsector heeft historisch een belangrijke positie in Lansingerland. Verhalen en ervaringen van tuinders gaan vaak generaties terug. Kennis en ambacht worden overgedragen, al meer dan 100 jaar. Daarbij is de sector de banenmotor van de regio, met zo’n 8.500 banen. De vooruitstrevende tuinbouwtechnologie en de kansen die ondernemers zien en pakken, maken dat het gebied aantrekkelijke is voor onderzoeksinstituten, kenniscentra (zoals WUR en Delphy) en het buitenland. De exportwaarde van de sector wordt geschat op 1.1 miljard euro.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat
Lansingerland biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor voedselproducenten, sierteelt en kenniscentra. Dankzij de veelzijdigheid, technologie en kenniscentra heeft het Horti Science District een excellente wereldwijde reputatie. Horti Science District is het gebied in Lansingerland waar bijna 200 glastuinbouwbedrijven, 250 toeleveranciers, onderwijs- en kennisinstellingen gevestigd zijn en met elkaar en in de regio samenwerken.Visie is van ons allemaal
De Horti Science visie 2030 (pdf, 10 MB) is een gezamenlijk product.


Via interactieve sessies, expertmeetings, klankbordgroepen en een inwonersavond zijn veel ideeën en bijdragen ontvangen. De visie steunt daardoor op breed draagvlak in Lansingerland en de regio. Diverse relevante partijen hebben meegedaan: bedrijven, buurgemeenten, inwoners, onderwijs, Wageningen University & Research Glastuinbouw & Bloembollen (WUR), VNO NCW Oostland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, InnovationQuarter, Provincie Zuid-Holland, Glastuinbouw Nederland, Tuinbouw Jongeren Oostland, Greenport West-Holland en wereldmarktleiders Anthura, Koppert, Biological Systems en Bayer Crop Science.

Kabinet onderkent belang glastuinbouw
Lansingerland is verheugd dat ook het nieuwe Kabinet het belang van die glastuinbouw onderkent. Het Kabinet Rutte IV stelde in haar regeerakkoord dat “de sector een potentiële koploper is in de meer energiezuinige en circulaire productie van hoogwaardige producten.”

Ambitie
Horti Science Visie
Horti Science uitvoeringsagenda

Evenementen

Vragen of opmerkingen?
Heeft u vragen op opmerkingen over de Horti Science Visie of Uitvoeringsagenda?
Stuur dan een mail naar Dominique Struijk via hortiscience@lansingerland.nl.

Contact
010 800 40 00
06 46 00 10 84,

Onze locaties
Gemeente Lansingerland

Twitter, opent in nieuw tabblad
Gemeente Lansingerland Facebook, opent in nieuw tabblad
Gemeente Lansingerland LinkedIn, opent in nieuw tabblad
Gemeente Lansingerland Instagram, opent in nieuw tabblad

Ga naar
Contact
Mijn Lansingerland
Vacatures
Archief
Sociale media

In de media
Nederland moet zich klaarmaken voor Oekraïners die willen blijven. (RTL Nieuws)
Noodkreet: leed bij de kwekers is groot (De Telegraaf)
Blogs
Jaarwisseling (7 november 2022)
Portefeuille
Openbare orde/veiligheid
Ondermijning
Kabinetszaken
Representatie
Regionale samenwerking
Integriteit/discrimi

Meld nieuws