Randstad Nieuws/News Economy

Economische vooruitzichten Randstad Nieuws/News

-
Randstad Nieuws / News publicatie

Economische vooruitzichten Sylvester

Wat heeft de toekomst in petto?
Sylvester E

Welkom op mijn weblog.

Ik ben Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie en Jean Monnet hoogleraar Europese financiële en monetaire integratie aan de Universiteit van Tilburg. Ik hoop dat mijn weblog kennis en relevante informatie biedt aan iedereen die is geïnteresseerd in economie.

Hoewel de Europese economie iets lijkt aan te trekken is lang niet alles rozengeur en maneschijn. Zo loopt de staatsschuld op in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië en blijven structurele hervormingen – zoals in EU-verband afgesproken – goeddeels uit. De wereldhandel groeit mondjesmaat, China neemt wat gas terug en hoewel de belangrijkste centrale banken goedkoop geld in omloop brengen zien we daarvan weinig terug in de groei van de economie.

Nu we in Nederland profiteren van de lage olieprijs en inflatie voert het kabinet in financieel beleid vooral met het oog op de komende verkiezingen. Het belastingplan voor 2016 geeft 5 miljard terug aan burgers, maar daardoor stijgt de staatsschuld. President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank waarschuwde vorige week bij de NOS dat het ruimere begrotingsbeleid noopt tot een kritische blik op de overheidsuitgaven.

Knot waarschuwt daarmee tevens dat de Nederlandse economie er minder goed voorstaat dan veelal wordt beweerd. Dat klopt: de huizenmarkt verbetert nauwelijks, consumenten geven amper méér geld uit en investeringen groeien vrijwel niet. Nederlanders sparen veel maar daar staan relatief hoge schulden tegenover (hypotheken onder water), ook bij veel bedrijven. De structureel afgenomen Groningse aardgasbaten en de moeizame arbeidsmarkt met een relatief hoge werkloosheid stemmen evenmin vrolijk.

Zolang het kabinet structurele hervormingen van de arbeidsmarkt, belastingen, gezondheidszorg, pensioenen en woningmarkt voor zich uit schuift en geen werk maakt van het verminderen van bureaucratie en regelgeving, blijft Nederland sudderen.

Wij wensen alle lezers en volgers een goed 2016!

Dit bericht is geplaatst in internationale economie, macro economie, EU, politiek, huizenmarkt, Nederland, rente, Economische Barometer.

Bookmark de permalink.


Economie persberichten Randstad Nieuws/News
info@randstadnieuws.nl

Meld nieuws