SHELL Powering Progress forum

Miljardenbod Shell op rechten wateren Alaska

-

DEN HAAG - Olieconcern Shell heeft een bod gedaan op de rechten om te kunnen boren naar olie en gas in de wateren van de Chukchi Zee bij het Noord-Amerikaanse Alaska.




Het bod van in totaal 2,1 miljard dollar (bijna 1,4 miljard euro) op 275 concessies is een van de hoogste biedingen die ooit in de regio zijn gedaan.

Het concern maakte het bod donderdag bekend. "Met de stap naar de Chukchi Zee versterken we onze positie in Alaska", stelt Shell-manager David Lawrence in een verklaring. Shell heeft al boorrechten in de Beaufort Zee voor de noordkust van Alaska. "Alaska heeft de potentie om onze nieuwe kernregio te worden."

Het lijkt erop dat Shell met het bod de rechten terug heeft gewonnen op een gebied dat het in de jaren tachtig verliet om in de Golf van Mexico diepwaterboringen te doen. Shell zag destijds een grotere belofte in het diepe water. Inmiddels aasde het concern alweer jaren op een terugkeer naar de Chukchi. Shell heeft veel ervaring met het werk onder zware omstandigheden in afgelegen, vaak ijzig koude regio's.

Hoogste bieder
Tijdens de veiling van in totaal 302 concessies kwam Shell als hoogste bieder uit de bus. De nieuwe rechten komen bovenop de eerder aangekondigde investeringen in exploratie voor dit jaar, stelt Shell. ConocoPhillips was met een bod van 506,4 miljoen dollar de op een na hoogste bieder.

De uitbreiding van de rechten voor de kust van Alaska door het concern illustreert volgens zakenbank Petercam dat Shell zich richt op landen met stabielere en voorspelbaardere politieke en fiscale regimes.



Proefboringen
Afgelopen augustus bepaalde de Amerikaanse federale rechter in San Francisco dat Shell voorlopig echter geen proefboringen mag doen naar olie of gas in de Beaufort Zee bij Alaska. Milieubewegingen en de oorspronkelijke bevolking hadden het proces aangespannen. In het gebied leeft onder meer de bedreigde Groenlandse walvis.

Volgens een woordvoerder van Shell heeft de uitspraak, die voor het bedrijf een grote tegenvaller was, niet rechtstreeks gevolgen voor de nieuwe concessies. "Het gaat bij die zaak om een vergunning om te kunnen boren, zover zijn we in de Chukchi Zee nog niet."

Randstad Nieuws/News

info@randstadnieuws.nl

Meld nieuws