Randstad persberichten pers

Frits Goldschmeding Foundation

-


Frits Goldschmeding:
STICHTING VOOR LIEFDE EN MENSELIJKHEID
GOLDSCHMEDING FOUNDATIONFrits Goldschmeding, oprichter en grootaandeelhouder van uitzendconcern Randstad, begint een stichting om 'liefde en menselijkheid' in de samenleving terug te brengen. Hij ergert zich aan de dominante rol die de economie speelt in ons dagelijkse leven.

Dat zegt Goldschmeding in een interview met Het Financieele Dagblad. Hij geeft aan dat voor bedrijven winst maken en eigen belang nu belangrijker zijn dan 'zachte' waarden als samenwerken voor een gemeenschappelijk doel of zelfs liefde voor elkaar.

Volgens hem ''verdwijnt de onderneming uit het midden van de maatschappij en is er simpelweg niet langer een afspiegeling van''. ''Mensen worden inwisselbare machines. Er is dan geen enkel streven meer om de belangen van álle belanghebbenden van de onderneming simultaan te behartigen.''

Hij geeft aan dat dat ook niet mogelijk is, maar je moet het wél proberen.


'Maatschappelijk relevante projecten'
Goldschmeding steekt een groot bedrag aan de Goldschmeding Foundation. Doel van die stichting is het opzetten van 'maatschappelijk relevante projecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd'.

Het accent ligt daarbij op mens, werk en economie.

Maakte uitzenden groot
Goldschmeding studeerde economie en schreef zijn scriptie over uitzenden. Hij concludeerde dat er in Nederland grote mogelijkheden waren. Dat paste hij begin jaren zestig meteen toe in de praktijk door 'Uitzendbureau Amstelveen' op te richten. Al snel werd de naam gewijzigd in Randstad. De netto-inkomsten over het eerste jaar waren 9 gulden en acht cent. Inmiddels is Randstad na het Zwitserse Adecco het op één na grootste uitzendconcern in de wereld.

Goldschmeding heeft nog ongeveer eenderde van de aandelen in het aan de beurs genoteerde Randstad. Hij werd in 2014 47 procent rijker en heeft zo'n 4,7 miljard euro. Goldschmeding is de rijkste Nederlander die nog in Nederland woont.

Het idee voor de Foundation is ontstaan tijdens de zogeheten Ergo-bijeenkomsten op de klipper Stad Amsterdam. Ergo staat voor Economie, Religie, Governance en Organisatie. Op de replica van het koopvaardijschip komt ieder jaar een aantal prominenten bijeen om ideeën uit te wisselen over de relatie tussen economie en theologie. Onder hen de econoom Lans Bovenberg en oud-premier Jan Peter Balkenende. Beiden zijn net als Goldschmeding naar eigen zeggen voor een belangrijk deel gevormd door het christelijk gedachtegoed van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Balkenende neemt ook plaats in de raad van toezicht van de stichting, net als bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL. Goldschmeding is zelf voorzitter van dit toezichtorgaan. De andere leden zijn voormalig FNV-bestuurder Kitty Roozemond en de huidige ceo van Randstad, Jacques van den Broek. Het dagelijks bestuur komt in handen van Piero Overmars, oud-lid van de raad van bestuur van ABN Amro.

Persberichten voor meer nieuws

over randstad persberichtenRTL Z / ANP


info@randstadnieuws.nl

Meld nieuws