Adviseurs bedrijfsoverdracht familiebedrijf

BEDRIJFSOPVOLGING BEDRIJFSOVERDRACHT

-


BEDRIJFSOPVOLGING BEDRIJFSOVERDRACHT
De nieuwe generatie in het familiebedrijf Interviews

Innovatie
Familiebedrijven saai en conservatief? Niks van waar, ze zijn juist innovatiever dan andere bedrijven. En dat helpt ze juist in deze tijd overeind te blijven.

PR bericht namens Randstadnieuws





Francois van der Hoff / Directeur FisCaf

Experts in Advies en begeleiding
bedrijfsopvolging en bedrijfsoverdracht van familiebedrijven

Belastingadviseur Rotterdam
FISCAF belastingadvies is een adviesorganisatie gevestigd in Rotterdam. De eigenaar, François van der Hoff, is een enthousiaste adviseur met een no-nonsens mentaliteit. Persoonlijke aandacht voor zijn klanten vindt hij het belangrijkste. FISCAF belastingadvies is gespecialiseerd in bedrijfsopvolging. François versterkt accountants- en administratiekantoren in de fiscale en juridische begeleiding van opvolging bij het familiebedrijf.


Toolkit Bedrijfsopvolging
De toolkit bedrijfsopvolging bestaat uit 10 praktische adviezen en een BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP). Deze gratis toolkit is voor iedereen met een eigen bedrijf en hun opvolgers.





Toolkit deel 1: Tien praktische adviezen

1. Begin op tijd
Bedrijfsopvolging is een serieuze en complexe aangelegenheid. Een voorbereidingstijd van 5 jaar is geen overbodige luxe. Op tijd beginnen, betekent bijvoorbeeld dat u eventueel de structuur van uw onderneming zo inricht dat u kunt profiteren van bepaalde fiscale voordelen. En dat kan duizenden euro's schelen. Lees voor meer informatie het artikel: Fusie en splitsing bv's.


2. Bepaal de waarde van het bedrijf
Ook binnen de familie is het belangrijk de waarde van het bedrijf vast te stellen. Het geeft aan waar de eigenaar altijd voor gewerkt heeft en wat de opvolger in eerste instantie voor het bedrijf moet betalen. De basis hiervoor zijn de jaarrekeningen en begrotingen. Zorg ervoor dat die op orde zijn. Vervolgens zijn er verschillende manieren om de waarde vast te stellen. De ene methode kijkt naar het verleden, de andere naar het heden. Een veel gebruikte methode is de Discounted Cashflow Methode (DCF-methode). Deze methode kijkt naar de toekomstige geldstromen van uw bedrijf en vertaalt die naar een waarde op dit moment. Soms biedt een wat eenvoudigere methode uitkomst, zoals het bepalen van de intrinsieke waarde. Deze methode kijkt naar wat er op de balans staat. Uw accountant kan u hierin wegwijs maken. Kijk voor meer informatie in onze kennisbank: het belang van een waardebepaling.


3. Betrek de Belastingdienst bij de opvolging
De Belastingdienst bekijkt bij opvolging in de familiesfeer altijd kritisch of die tegen zakelijke condities tot stand komt. Overleg daarom met uw fiscalist en treedt de Belastingdienst met open vizier tegemoet. Stem de bedrijfsopvolging in alle gevallen met ze af. Kijk om te beginnen eens wat de Belastingdienst zelf zegt over de facilitieten rond de bedrijfsopvolging. Download hier de brochure van de Belastingdienst.


4. Regel de financiering
Als de waarde vaststaat is een volgende vraag: hoe financiert de nieuwe generatie de overname? De eigenaar kan het geheel schenken, een gedeelte weggeven, of de opvolgers naar de bank sturen voor een lening. De bank kijkt of de onderneming gezond is en winstpotentie heeft. Als eigenaar kunt u ook zelf als financier voor uw zoon of dochter optreden door bijvoorbeeld te kiezen voor cumulatieve preferente aandelen. U hebt dan jaarlijks recht op een vast percentage dividend.Kijk voor meer informatie in onze kennisbank bij: bedrijfsopvolging tegen cumulatief preferente aandelen.



5. Regel een pensioenvoorziening
Voor veel ondernemers is het bedrijf hun pensioen. In veel gevallen gaat dat ook zo op. Maar houd er rekening meer dat uw pensioen niet alleen het inkomen is dat u straks geniet, maar ook wat uw partner ontvangt bij uw overlijden. Als er een eigen bedrijfspand is, dat de oud-eigenaar wil inzetten voor zijn pensioen dan kunnen de opvolgers dat bijvoorbeeld huren. Laat uw inkomens- en vermogensontwikkeling in kaart brengen, het bespaart u een hoop kopzorgen. Zie ook: Nieuwe uitdaging financiële planning!


6. Bespaar belasting
Wie een bedrijf overdoet, is mogelijk inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verschuldigd. Ook kan er overdrachtsbelasting of btw in het spel zijn. Met bepaalde fiscale faciliteiten, zoals de geruisloze doorschuiving (kennisbank) en de bedrijfsopvolgingsregeling (kennisbank) is belasting uit te stellen of zelfs te besparen. Bij schenken of erven kan zelfs een volledige vrijstelling van toepassing zijn. Voor de vrijstelling bij overlijden moet de beoogd opvolger het bedrijf erven. Neem daarom als eigenaar uw opvolger op in uw testament.


7. Leg afspraken vast
Maak duidelijke afspraken over alles rondom de bedrijfsopvolging en leg die afspraken schriftelijk vast. Stel in overleg met uw opvolger een voorlopige koopovereenkomst op. Een gebruikelijk maar ook praktisch overdrachtstijdstip is 1 januari (materiële overdracht). Leg de koopovereenkomst bij voorkeur in de laatste maanden van het voorafgaande jaar vast. De juridische overdracht (tekenen bij notaris) vindt vaak veel later plaats.


8. Neem besluiten over betrokkenheid
Veel ondernemers kiezen ervoor om na de opvolging betrokken te blijven bij het bedrijf dat ze vaak zelf hebben opgebouwd. In dat geval is het een goede tussenstap om eerst een deel van het bedrijf over te dragen of als adviseur betrokken te blijven en eventueel daarvoor een fee te berekenen. Wat ook de vorm is die u kiest, laat geen onduidelijkheid bestaan over verantwoordelijkheden, aansprakelijkheid of betaling.


9. Voorkom emotionele problemen
Er is vaak een verstrengeling tussen familie en bedrijf. Dat heeft voordelen: alle betrokkenen hebben hart voor de zaak. Maar de opvolging kan erdoor bemoeilijkt worden. U als eigenaar wordt geconfronteerd met morele dilemmaís. Het familiebelang en het bedrijfsbelang kunnen nog wel eens door elkaar heen lopen. Sommigen geven te snel te veel weg, anderen eisen te veel voor zichzelf. Voorkom problemen en schakel een mediator in ook als er geen problemen te verwachten zijn, een verstandige keus. Lees ook: 6 psychosociale aspecten bij de opvolging.



10. De fiscale en juridische kosten bij de opvolging
Een goed georganiseerde bedrijfsopvolging is vaak een investering. Er worden kosten gemaakt, maar die wegen niet op tegen het voorkomen en besparen van belastingen. Maar welke kosten komen eigenlijk om de hoek kijken bij het hele proces? Lees meer hierover in onze kennisbank: de fiscale en juridische kosten van het opvolgingsproces in het kleinbedrijf.

Het BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP)

Naast deze tips zijn er natuurlijk nog veel andere zaken om op te letten. Het gratis en overzichtelijke BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) zorgt ervoor dat u niets over het hoofd ziet. Het BOP bestaat uit een 12-stappenplan en een BOP-schema waarin deze stappen in gecondenseerde vorm visueel worden weergegeven.




BOP-schema
Het BOP-schema geeft in één oogopslag weer welke acties u moet uitvoeren. Vanaf de periode dat u gesprekken voert binnen de familie tot het moment dat het bedrijf overgedragen wordt.
Download hier uw gratis BOP-schema »


12-stappenplan (actielijst)

Daarnaast bestaat de BOP uit een 12-stappenplan met tijdspad. Denk daarbij aan de periode van voorbereiding, het overleg met uw accountant en fiscalist een bezoek aan de bank en uiteindelijk het ondertekenen van de overeenkomst. Wij geven een voorzet.
Download hier het 12-stappenplan »



François van der Hoff
Bedrijfsopvolging.nl is een onderneming van drs. François van der Hoff. De afgelopen 14 jaar werkte François bij grote kantoren, waaronder PwC Tax, Grant Thornton en Visser&Visser. Sinds 2012 werkt hij zelfstandig als eigenaar van FISCAF belastingadvies. François is lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.
Accountants- en administratiekantoren
François versterkt accountants- en administratiekantoren in de fiscale en juridische begeleiding van bedrijfsopvolging bij het familiebedrijf.
Neem contact op met François van der Hoff »


FISCAF belastingadvies

FISCAF belastingadvies
Honingklaver 2
3069 DD Rotterdam
06 - 34929370
Profiel François van der Hoff

KvK nummer 54914361
info@bedrijfsopvolging.nl

Randstad nieuws / news bedrijfsoverdracht - bedrijfsopvolging Randstad Nieuws

Randstad News Nieuws click here

Meld nieuws