Randstad: Nieuws/Den Haag vastgoed ontwikkeling

De Monarch Den Haag, BREEAM Excellent





De Monarch Den Haag, BREEAM Excellent.
Herontwikkeling kantoor De Monarch Den Haag Centrum.



BREEAM-NL Excellent: De Monarch I

BREEAM-NL Excellent: De Monarch I

De Monarch is het eerste omvangrijke herontwikkelingsproject waaraan tijdens de PROVADA het BREEAM-NL certificaat ‘Excellent’ in opleveringsfase is uitgereikt. Met 79% van de credits heeft de Monarch ook nog eens de hoogste score in de opleveringsfase in Nederland. Des te meer reden om dit gebouw eens onder de loop te nemen.

Vraagstellingen:

Wel of geen BREEAM?
Hoe vormt BREEAM de oplossing voor leegstand?
Hoe ontwerp je slim richting een hoge BREEAM score?
Wat komt er allemaal kijken bij het BREEAM traject?
Wat kan de gevel bijdragen aan een duurzamer gebouw?

In het hart van het Beatrixkwartier, gelegen in het Central Business District (CBD) van Den Haag, staan een viertal kantoortorens met internationale allure. De torens, gezamenlijk “De Monarch” genaamd, maken gebruik van de diverse uitzichten op de binnenstad van Den Haag, maar ook op zee.

Het plan “De Monarch” kent in totaal circa 85.000 m² kantoorruimte en bestaat uit drie nieuwe ontwikkelingen en één bestaand gebouw dat volledig wordt gerenoveerd. De duurzame gevels worden uitgevoerd door middel van de AOF Facade die door gevelbouwer De Groot & Visser in samenwerking met Kingspan Duurzame Bouwsystemen is ontwikkeld.

De doeltreffendheid en het succes van de AOF Facade zijn o.a. gebleken tijdens de uitvoering van de gevels van het TNT Green Office te Hoofddorp. De AOF (All in One Facade) is een geïntegreerd- en geprefabriceerd gevelelement bestaande uit een vliesgevel, een slank aluminium profiel en dichte geveldelen van het Benchmark Façade Systeem type Optimo. Het type Optimo KS1000/900/600 is een architectonisch vlak gevelsysteem dat aanvullend op de voordelen van prefab-bouwen voorziet in een hoge isolatiewaarde en goede kierdichtheid.

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van KCAP Architects & Planners en wordt gerealiseerd door BAM Utiliteitsbouw uit Den Haag. De start van de realisatie van het eerste gebouw heeft reeds plaatsgevonden en de oplevering staat gepland op december 2011.

Het eerste deelplan van De Monarch wordt momenteel reeds gerealiseerd en betreft de herontwikkeling en uitbreiding van de bestaande bouw ten behoeve van de huisvesting van het hoofdkantoor van het CAK. Het hergebruik van een bestaand kantoorgebouw sluit aan bij de duurzaamheidvisie van Ontwikkelingsmaatschappij De Monarch. De herontwikkeling van De Monarch-CAK toont aan dat er op een adequate manier kan worden omgegaan met leegstand in de kantorenmarkt. Daarnaast wordt met de herontwikkeling voldaan aan de hoogste ambities op het vlak van duurzaam bouwen. De Monarch-CAK zal het internationaal erkende duurzaamheidkenmerk BREEAM Excellent certificaat krijgen. Ook de geprognosticeerde nieuwbouw zal aan deze eis en standaard voldoen.

Bij het ontwerp van De Monarch is rekening gehouden met duurzaamheid. Diverse maatregelen werken energieverlagend en de uiteindelijke benodigde energie wordt op zeer energiezuinige manier opgewekt. Met de ontwikkeling van De Monarch wordt voldaan aan de hoogste ambities op het vlak van duurzaam bouwen. De vier afzonderlijke gebouwen binnen de gebiedontwikkeling De Monarch krijgen allen een (inter-)nationaal duurzaamsheidcertificaat BREEAM Excellent.




Meld nieuws