Bouwsysteem modulair lichtgewicht duurzaam

Eneco Hoofdkantoor A + Energielabel, groene daken

Eneco Hoofdkantoor A+ plus Energielabel, groene daken en daktuin.
Voor de ontwikkeling van een innovatief duurzaam hoofdkantoor heeft Eneco een ontwikkelingsovereenkomst gesloten met OVG. Het kantoor heeft een omvang van circa 30.000 m2 b.v.o. Het nieuwe hoofdkantoor gaat 1.400 Eneco medewerkers huisvesten en zal een A+ energielabel krijgen.



Het gebouw is ontworpen door Dam & Partners Architecten en bestaat uit drie gebogen bouwdelen die een centraal atrium omsluiten. In het ontwerp zijn bijzondere technische en duurzame oplossingen verwerkt. Het kent een uitgekiende, op de zon georiƫnteerde ruimtelijke opbouw en getuigt van veel aandacht voor materialisering, kleurgebruik en groentoepassing. Het gebouw zal worden voorzien van een grote daktuin waarmee invulling wordt gegeven aan de ambitie van de stad Rotterdam voor groen ontwikkeling bij bebouwing.

Het gebouw krijgt een vegetatiegevel over de eerste drie bouwlagen van het gebouw. Hierdoor ontstaat een verbetering van de esthetische kwaliteit van het buitengebied en wordt door de planten zonlicht geabsorbeerd waardoor opwarming van de gevel wordt verlaagd. Verder zal Eneco zowel aan een deel van de zuidgevel als op twee daken van het gebouw pv-cellen opstellen waardoor duurzame elektriciteit wordt opgewekt. Het pand zal daarnaast gebruik maken van een systeem voor warmte- en koude opwekking in de bodem (WKO).

Eneco transformeert zich naar een duurzame energieonderneming en investeert de komende jaren substantieel in duurzame energie. Eind 2011 zullen 1.100 vaste werkplekken in gebruik worden genomen in het nieuwe hoofdkantoor. Door te kiezen voor een duurzaam concept van werken kan Eneco met open ruimtes en aanvullende voorzieningen een totale werkruimte creƫren voor 1.400 medewerkers van het energiebedrijf. Het benodigde kantooroppervlak wordt gereduceerd, waardoor Eneco kosten zal besparen en tegelijkertijd geen energie verbruikt voor lege ruimtes.
De centrale ligging van de nieuwbouw in Rotterdam Prins Alexander zorgt er voor dat het kantoorgebouw prima te bereiken is met het openbaar vervoer

ENERGIELABEL A+Strategisch gepositioneerd ten opzichte van de zon
Duurzaam atrium ontwerp
Grote daktuin
Groene gevel bij eerste drie bouwlagen
Ondergrondse warmte-koude opslag
Gebruik van zonnepanelen op dak en in de gevel


OVG site Eneco project

Meld nieuws