Stedenbouw architectuur architecten

Toolkit Zuidplaspolder

-

Zuidplas, Ruimtelijke implicaties woonmilieus

Opdrachtgever: Gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplas CV
Product: workshop, rapportage



De Gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplaspolder
CV heeft BVR gevraagd om de kennis over de moderne woonwensen zoals die door Smartagent Company gedefinieerd zijn te vertalen in ruimtelijke kenmerken/voorwaarden. Het doel hiervan is marktpartijen en overheid samen te laten nadenken over welke mensen in de Zuidplaspolder komen wonen en welke woonmilieus die mensen voor ogen hebben. De workshop diende als zoektocht naar een antwoord op die vragen.

Smartagent Company heeft de woonwensen voor de Zuidplaspolder vertaald in vier woonmilieus: extensief, dorps, huiselijk en onafhankelijk. De vier woonmilieus zijn aanschouwelijk gemaakt in filmpjes en referentiebeelden.
De beelden praten niet over dichtheden of andere stedenbouwkundige maten, maar over mensen en sferen en plekken waar ze graag zouden willen wonen.
Vervolgens is een schema ontwikkeld dat ruimtelijke mogelijkheden weergeeft. Dat schema is gebruikt om, op basis van de woonmilieus, uitspraken te doen over de ruimtelijke ontwikkeling van de Zuidplaspolder. In het schema is per woonmilieu en per schaalniveau zichtbaar gemaakt wat de kenmerken zijn van de woning&woonomgeving, voorzieningen&recreatie, mobiliteit&bereikbaarheid en ontwikkeling&beheer.

De resultaten zijn gebruikt tijdens een grote workshop met private en publieke partijen. Als voorbereiding is het schema samen met de opdrachtgever steeds verder ontwikkeld en zijn proefworkshops gehouden. De grote hoeveelheid informatie die de workshop opleverde is opnieuw gestructureerd door de schema's te analyseren op onderscheidende kenmerken.
Er is inzichtelijk gemaakt dat ieder woonmilieu afhankelijk is van kenmerken binnen een bepaalde bandbreedte van schaalniveaus. Voor bijvoorbeeld het dorpse woonmilieu zijn de essentiƫle kenmerken vooral op buurtniveau geconcentreerd terwijl de essentie van het huiselijke woonmilieu op straatniveau geconcentreerd is.

De gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplaspolder CV heeft de analyses verwerkt in de verslaglegging van de workshop. De eindresultaten werden op een creatieve bijeenkomst die door de Provincie Zuidholland georganiseerd was aangeboden aan de bestuurders van de gemeenten en de provincie.



Meer informatie bezoek onze zuidplaspolder archief website

BVR: Sacha Maarschall, Judith van Hees

Randstad nieuws / news /

Meld nieuws