Stedenbouw architectuur architecten

Mei Architecten en stedenbouwers

-

Robert Winkel eigenaar architect:

De Mei methode

Een introductie
Ooit was de architect tot en met het bestek 'de baas'. Tegenwoordig wordt na een definitief ontwerp zijn positie overgenomen door anderen. Bij Design + Build projecten blijft de rol van de architect zelfs beperkt tot een uitgebreid voorlopig ontwerp. Wordt de rol van de architect verschoven naar de marge?
Mei Architecten en stedenbouwers wil een passend en realistisch antwoord geven op de recente ontwikkelingen in de bouwopgaven.
 
Flexibiliteit in aanbesteden
Na het 25kV (7.000 m2) en Stroom (2.500 m2) heeft Mei Architecten drie grote gebouwen in het Rotterdamse Lloydkwartier gerealiseerd. Deze objecten -alle vrijwel gelijktijdig opgeleverd- zijn volgens verschillende aanbestedingsvormen uitgevoerd. RTV Rijnmond (10.000 m2) is volgens klassiek bestek aanbesteed, het St. Job (15.000 m2) in bouwteam uitgevoerd. De in aanbouw zijnde Schiecentrale 4b (55.000 m2) maar ook het LOC in Hardenberg (30.000 m2) werden volgens de Design + Build methode aanbesteed.
Bij de oplevering van deze projecten stelt Mei Architecten zich de vraag of ondanks bovengenoemde verandering van de rol van de architect toch gekomen kan worden tot;betere architectuur;. Hieronder wordt verstaan: spraakmakend, gerealiseerd binnen de gestelde rendementseisen en naar volle tevredenheid afgenomen door belegger of eindgebruiker.
 
Nieuwe ontwerpmethode
De ontwerpmethode van Mei Architecten leent zich goed voor verschillende samenwerkingvormen. Mei handelt als regisseur van een project door in een vroeg stadium rekening te houden met uiteenlopende zaken als exploitatie, functie en onderhoud van het object. Bij een goede en uitgebreide omschrijving in de voorlopig ontwerpfase kan ongeveer de helft van het budget al uitgebreid omschreven zijn. Dit betekent winst op alle fronten: zowel financieel als procesmatig. Een nieuw project kan zo veel vroeger in de markt worden geplaatst omdat is meegedacht en is rekening gehouden met de belangen van alle betrokken partijen.
 
Nieuwe rol van de architect
Mei Architecten heeft gemerkt dat de verschillende aanbestedingsvormen geen beletsel hebben gevormd bij de realisering van de genoemde projecten. Door de op maat gesneden methode is iedere participant het ontwerp nog meer gaan waarderen en is iedere betrokkene trots op het eindresultaat.
Mei is van mening dat de actieve rol van de architect niet is afgenomen, maar opnieuw is uitgevonden. Binnen deze nieuwe positie kan de architect zijn of haar rol
in het verdere ontwerpproces weer onmisbaar maken als belangenbehartiger van markt en publiek.

Profiel


Meer informatie over Mei Architecten en stedenbouwers/a> bezoek de website.

Randstad Nieuws/news

Meld nieuws