Stedenbouw architectuur architecten

Overtuigende winnaar gemeentehuis Westland

-

Architectenbureau cepezed is overtuigend winnaar geworden van de architectenselectie voor het ontwerpen van het nieuwe Westlandse gemeentehuis in Naaldwijk. Op het zwaarwegende onderdeel architectuur kreeg dit bureau van de Westlandse burgers de hoogste waardering.

De vier bureaus zijn beoordeeld op de aspecten architectuur, duurzaamheid, ruimtelijke inpassing, programma van eisen, visie en ambitie, exploitatiekosten en beheer, honorarium en relatieve onderlinge bouwkosten. De door de bureaus berekende bouwkosten passen volgens de gemeente binnen de oorspronkelijke raming.



De mate waarin deze aspecten meetelden in de eindbeoordeling verschilt. Zo telde de architectuur (met een wegingsfactor van 1,8) het zwaarste mee. Voor dit aspect mochten naast de beoordelingscommissie ook de Westlandse burgers cijfers geven.

Totale uitkomst architectuur:
architectenbureau cepezed 6,87
de Architekten Cie 5,14
EGM Architecten 5,09
Inbo 5,59

Alles bij elkaar opgeteld komen de bureaus uit op de volgende eindscores (totaal van de acht aspecten, inclusief de beoordeling van de burgers):

1. cepezed 40,84
2. EGM 37,02
3. Inbo 36,79
4. De Architekten Cie 35,78

Reacties
In totaal zijn er 14.415 reacties van het publiek binnengekomen binnen de gestelde termijn, dit is circa 20% van de stemgerechtigden. Daarvan zijn er 9546 geldige adviezen. Er zijn 4407 kaarten voorzien van protestuitingen, zoals het alleen maar invullen van nullen, kruisen of anderszins, deze zijn dus niet geldig. Daarnaast zijn er 462 kaarten niet juist ingevuld en daarmee ongeldig.



Sober en doelmatig
De beoordelingscommissie, die bestaat uit raadsleden (van elke fractie één) en experts, geeft het plan van cepezed de hoogste score omdat deze het beste voldoet aan de eisen en wensen van de gemeente Westland. Het gebouw sluit met de ronde lage vormen aan op de schaal van het historische centrum van Naaldwijk.

De gevels binnen en buiten bestaan voornamelijk uit glas en hebben een grote mate van transparantie; iedereen kan zien wat er in het gebouw gebeurt. Aan alle zijden van het gebouw is er openbaar groen en water.

De raadzaal heeft zicht op de kerktoren. Het verhoogde publieksplein kijkt uit op het centrum. Het gebouw ademt de sfeer van Westland uit: sober en doelmatig. ,,Het ontwerp van Cepezed sluit het beste aan op de eis van de gemeente om het gemeentehuis symbool te laten staan voor de Westlandse identiteit", aldus wethouder Weverling. ,,Duurzaamheid, dynamiek, transparantie, kwaliteit en sociale ontmoeting vormen de kracht van dit plan.

Overeenkomst
Als de gemeenteraad instemt met het advies om te kiezen voor cepezed, starten de gesprekken met dit bureau. Deze moeten uiteindelijk leiden tot een overeenkomst tussen de gemeente en het architectenbureau.

Daarna start het ontwerptraject, waarvoor ongeveer een jaar wordt uitgetrokken. Het ontwerp kan, binnen de gekozen stijl, op onderdelen afwijken van het schetsontwerp dat nu is gepresenteerd.



Bron: www.architectenweb.nl

Meld nieuws