Heat Transfer Fluid thermal Solar Panels

Duurzame energie voor de Zuidplas

-


De Zuidplaspolder is een stap dichterbij een geavanceerd systeem voor uitwisseling van duurzame energie. Het zogeheten Energieweb zal leveranciers en afnemers van warmte, elektriciteit en CO2 met elkaar verbinden. Een groot aantal partijen tekende daartoe op 8 november 2007 een convenant.

De ondertekenaars spreken af in de Zuidplas het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren en een CO2 reductie van 50% ten opzichte van de huidige situatie te realiseren. Op termijn moet dit leiden tot geen CO2-uitstoot meer in de Zuidplas.

Vraag en aanbod
De glastuinbouw is in eerste instantie de leverancier van energie aan het web. Kassen ontvangen door zonlicht meer energie dan voor de gewasproductie nodig is. Dat overschot leveren zij aan het Energieweb. Op termijn kunnen ook windmolens, restwarmte uit het Botlekgebied en aardwarmte onderdeel worden.

Woningen en bedrijven zijn de afnemers van de energie die via het energieweb wordt verspreid. Echter wanneer zij zelf energie produceren, bijvoorbeeld door zonnepanelen, kunnen bedrijven en woningen die ook terugleveren aan het web.



CO2
Kassen zijn naast leverancier van energie ook verbruikers van CO2. Op termijn kan via het Energieweb CO2 vanuit het Botlekgebied geleverd worden aan kassen. Koude- en warmteopslag in de bodem, als onderdeel van het web, is ook een mogelijkheid die onderzocht wordt. Het doel is om uiteindelijk een 100% duurzaam Energieweb te ontwikkelen waarin een uitwisseling van CO2, elektriciteit en warmte plaatsvindt.

Convenant
Met de ondertekening van het convenant spreken de partijen af zich in te spannen om het Energieweb in de Zuidplaspolder te ontwikkelen. Het convenant is ondertekend door Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel, de Tuinders Vereniging Zuidplaspolder en OCAP, leverancier van CO2. Daarnaast tekende een tiental partijen, waaronder projectontwikkelaars en belangengroepen, een ondersteuningsverklaring.



Zuidplaspolder

Contactinformatie: Astrid Vlaminkx, Provincie Zuid-Holland. Telefoon 070 - 441 65 24 of de afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22


Hermansenergietechniek.nl


Randstad nieuws / news
info@randstadnieuws.nl

Meld nieuws