Heat Transfer Fluid thermal Solar Panels

NEN voor Gebouw beheersystemen

Norm voor gebouwbeheersystemen
Door al in de eerste fase van het gebouwontwerp samen te werken kan een gebouwbeheersysteem beter, sneller en goedkoper worden geïnstalleerd.

Daarbij leggen E- en W-adviseurs en -installateurs samen met de bouwer en projectontwikelaar hun inbreng vast in een projectplan. NEN heeft een normontwerp opgesteld en gepubliceerd, die het mogelijk maakt samen een projectplan op te stellen volgens een onafhankelijke standaard. Daarmee weten alle vier de partijen waar ze aan toe zijn.

Nieuw en bestaand
Het normontwerp geeft ontwerpers, adviseurs en elektrotechnische aannemers richtlijnen voor de hele projectorganisatie. Een gebouwbeheersysteem kan behoorlijk complex zijn. Een goed binnenklimaat moet ook efficiënt en energiezuinig zijn en daartoe vergaand worden geïntegreerd in de elektrotechnische installatie. Ook ontwikkelt NEN een zevendelige norm over gebouwbeheersystemen. De serie is bedoeld voor nieuwe en bestaande gebouwen. Ze omvat verwarming, ventilatie en airconditioning, maar ook verlichting, veiligheid, transport, onderhoud en facilitymanagement, en is gebaseerd op de wereldwijde ISO-norm op dit gebied.

NEN-EN-ISO 16484
Deze NEN-EN-ISO 16484 bevat termen, definities en richtlijnen voor het vastleggen van de gewenste functionaliteit en kwaliteit. Ook wordt op een gestructureerde manier alle informatie genoemd die aanwezig moet zijn bij de contractvorming, het ontwerp van de installatie, en de oplevering. Denk daarbij ook aan documentatie en training. De norm is bedoeld voor fabrikanten, systeemhuizen, elektrotechnische en werktuigkundige ontwerpers, adviseurs en installateurs. Omdat de norm in heel Europa (en daarbuiten) wordt uitgebracht, biedt deze houvast voor werken over de grens.

De zeven delen
NEN-EN-ISO 16484 'Gebouwenautomatisering en beheersystemen - Building automation and control systems (BACS)' bevat de volgende delen:
Deel 1: Projectspecificatie en implementatie (commentaar mogelijk tot 15 augustus 2009)
Deel 2: Apparatuur (2004)
Deel 3: Functies (2005)
Deel 4: Applicaties (in ontwikkeling)
Deel 5: Gegevens communicatie protocol (2008)
Deel 6: Datacommunicatie en conformiteitsbeproeving (2009)
Deel 7: Impact on energy performance of buildings (in ontwikkeling).

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website, of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, NEN-Bouw, (015) 2 690 286, annet.vanderhorn@nen.nl.

Meepraten over NEN-EN-ISO 16484
Heeft u interesse in deelname aan de normcommissie van NEN-EN-ISO 16484? Neem dan contact op met mw. ir. Annet van der Horn, NEN-Bouw, (015) 2 690 286, annet.vanderhorn@nen.nl.


NEN nieuws
Randstad nieuws / news / insight / inside / actueel / magazinen / tv / conccect

Meld nieuws