Eco - Innovatief - kwalificatie

Europees Ecolabel voor toeristische accommodaties

-

Wat is het Europees Ecolabel?

Het Europees Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten en diensten. Van schoonmaakmiddelen tot kopieerpapier tot toeristische accommodaties. Voor steeds meer gebruiksartikelen en diensten worden Europees Ecolabel-criteria opgesteld. Deze criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van een product of dienst. Van grondstoffen, energiegebruik tot schadelijke stoffen en afval. U herkent het Europees Ecolabel aan de bloem. En dan weet u: 'Met de bloem kies je voor groen'.





SMK (Stichting Milieukeur) heeft Milieukeurcriteria voor toeristische accommodaties vastgesteld. Restaurants die onderdeel uitmaken van de toeristische

accommodaties vallen onder deze productgroep. Bedrijven waarvoor de hoofdactiviteit het serveren van maaltijden is (zelfstandige restaurants), vallen niet onder deze productgroep.


De Milieukeurcriteria zijn ingedeeld in de volgende categorieën:
- milieuzorg;
- energie;
- waterverbruik;
- afvalpreventie;
- afvalscheiding;
- afval;
- gevaarlijke chemicaliën;
- milieuvriendelijke producten in de geserveerde gerechten;
- terreinbeheer;
- overig.

De criteria voor Milieukeur bestaan uit 2 gedeeltes:
1. Verplichte maatregelen (2.1 t/m 2.6);
2. Optionele maatregelen (2.7 t/m 2.13).

De maatregelen gaan onder meer over het milieubeleid van het bedrijf in het algemeen en zijn gericht op onder andere water- en energiebesparing, afvalscheiding en geserveerde gerechten. Een bedrijf dient aan alle 24 verplichte maatregelen te voldoen, tenzij geldende wet- en regelgeving een bedrijf beperken een bepaalde maatregel door te voeren. Naast het verplichte deel van het certificatieschema, is er ook een optioneel gedeelte. De criteria in dit gedeelte zijn punten waard, zoals aangegeven per milieu-aspect. Om voor Milieukeur in aanmerking te komen, moet een bedrijf minimaal 16,5 punten behalen door het nemen van optionele maatregelen. Het vereiste puntentotaal wordt met één punt verhoogd voor elk van de drie volgende bijkomende, door de toeristische accommodatie verzorgde voorzieningen:

1. Verstrekking van voedingsmiddelen (inclusief het serveren van ontbijt);
2. Fitnessactiviteiten (ook: sauna´s, zwembaden en alle andere soortgelijke voorzieningen welke zich op het terrein van de accommodatie bevinden);
3. Groene zones (voor gasten openstaande parken en tuinen).

De criteria voor Milieukeur gelden voor twee jaar en worden eventueel daarna herzien. Jaarlijks vindt controle plaats, uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijke certificatie-instelling¨. Het eerste jaar volgend op het initiële onderzoek bestaat het controle-onderzoek uit een bedrijfsbezoek, visuele controle en controle op administratieve gegevens, waaronder het milieuarchief. De controle van administratieve gegevens vindt plaats op basis van door de ondernemer toegezonden gegevens. Wanneer een bedrijfsbezoek plaatsvindt, dienen de gegevens reeds vóór het bezoek te worden toegestuurd (dit is een wijziging ten opzichte van voorgaande jaren! bestaande Milieukeurhouders worden geconfronteerd met een wijziging van controle van de gegevens).

Het tweede en derde jaar bestaat de jaarlijkse controle uit een administratief controle-onderzoek uitgevoerd op basis van schriftelijke gegevens die door het bedrijf worden aangeleverd. 35% van de bedrijven zal jaarlijks worden bezocht ter controle van de schriftelijk ingediende documenten en voor verificatie ter plekke van alle andere zaken behorende tot het certificatieschema van Milieukeur. Bij de bedrijven die niet voldoen bij de administratieve controle volgt ook een controle met bedrijfsbezoek. Dan herhaalt de controlecyclus zich (d.w.z. in het vierde jaar wordt de controle uitgevoerd door middel van een bedrijfsbezoek en in het vijfde en zesde jaar bestaat deze uit een administratieve controle waarbij bij 35% van de bedrijven een bedrijfsbezoek volgt).

klik hier voor meer informatie over smk


Randstad Nieuws/ News/ info@randstadnieuws.nl

Meld nieuws