Zalmhuis Rotterdam Historie Kralingseveer

Zalmhuis feest Restaurant Rotterdam

-



Dance event Zalmhuis.Zaterdag 08 februari is dé Grand opening van het Zalmhuis powered by 30love. Wees welkom & dans! Met 3 verschillende ruimtes is er voor ieder wat wils.



Main Room
André Dadi - DJ Bootsy Paul - Dave Leatherman - DJ Bart Thimbles

Rooftop
Benny Rodrigues - Ronald Molendijk - Ted Langenbach - Dj Bryan Seton

Jazz Room
Band “Free Sax” - Jazz DJ (vinyl) “Loony Soundzz Miss Wannabee & Rooie Kees”

Steven Brezet on percussion, danseressen van NV Entertainment en vocals in de Mainroom by Mavis Acquah

Reguliere tickets 20,00. Ben jij een vroege vogel en voor 21:00 binnen? Betaal dan maar een tientje! Tickets verkrijgbaar via de ticketlink.

Zalmhuis Restaurant Historie
Rotterdam - Kralingseveer: van oorsprong de locatie van Het Zalmhuis deels in het water. Toen ook wel als Zalmhuys beschreven.
Kralingseveer een welbekend zalmvissersdorp in Holland. Historisch materiaal is in Het Zalmhuis te zien. Daarbij hebben wij oorspronkelijk archiefmateriaal dat wij nog voor de komst van Het Zalmhuis anno nu, binnenkort weer op de oorspronkelijke sites zullen plaatsen onder de eveneens oorspronkelijke namen:


Zalmhuis en de historie
De geschiedenis van het Zalmhuis begint in 1863, wanneer Adriaan Dekkers aan de Hooge Zeedijk een logement annex uitspanning koopt. Tegenover het estaminet, zoals het café met een deftig woord heet, bevinden zich een koepel en een erf. Op dat buitendijkse terrein begint Dekkers in 1875 met het bouwen van een overdekte markt voor de afslag en verkoop van zalm, elft, winde, houting, fint en steur. Deze markt zal uitgroeien tot de grootste zalmafslag van Nederland.




Van Zalmmarkt tot Het Zalmhuis
Rond 1880 neemt Jan van den Akker de uitspanning over. Al snel weet hij van het café een bloeiend bedrijf te maken. In 1896 laat Van den Akker bovenop de zalmmarkt een paviljoen bouwen.
Al gauw wordt het paviljoen te klein en in 1905, tijdens de bloeiperiode van de artnouveau, krijgt Van den Akker vergunning voor een nieuw paviljoen van 16 meter lang en 5 meter breed, dat op stalen kolommen boven het water wordt gebouwd. De eerste glorietijd van het Zalmhuis is begonnen. Toentertijd één van de meest karakteristieke gebouwen langs de Maasoever. Veel Rotterdammers reden op zondag met de tram naar de Honingerdijk en wandelden verder naar het Zalmhuis, waar zij hun uitje met een zalmmaaltijd afsloten.

Het Zalmhuis en ontstaan
Als in 1906 het Zalmhuis zijn deuren opent, gaat het met de zalm in de rivieren al bergafwaarts. De watersnoodramp van 1953 is ook het begin van het einde voor het Zalmhuis. Dat einde wordt nog versneld door de oprukkende industrialisatie en de bouw van de Van Brienenoordbrug. Het veer wordt overbodig en als Kralingseveer door de dijkreconstructies vrijwel volledig op de schop gaat, is er geen redden meer aan. In 1955 maakt de slopershamer een einde aan de rijke historie van het Zalmhuis. Een voorlopig einde.


Het Zalmhuis is de ideale plaats om te genieten van een uitstekend diner of een heerlijk kopje koffie. Om turend over het water te mijmeren over vroeger. Of om baanbrekende toekomstplannen te bespreken. Het Zalmhuis is een historische plek waar jong en oud, rijk en arm, trendy en traditioneel, elkaar tegenkomen en met elkaar genieten van het dynamische uitzicht en alles wat het Zalmhuis te bieden heeft.


Brasserie Zalmhuis
Het Zalmhuis omvat de sfeervolle Brasserie met Podium voor uw gezelschap en de Loungebar voor uw ontvangst, het intieme Le Souterrain, de karakteristieke Orangerie en La Grande Salle met allure. De grandeur en ambiance van de Brasserie en de Grande Salle zijn ronduit adembenemend.


Alle ruimten beschikken over een eigen terras en het Zalmhuis biedt ruime parkeergelegenheid op eigen terrein. Voor minder validen is er een gelijkvloerse entree en natuurlijk heeft u de beschikking over een lift.


Het Zalmhuis, kralingseveer, Rotterdam:
De Perfecte Keus voor uw Bruiloft, Feest of ...Boekingskantoor voor een perfecte muzikale omlijsting van uw bruiloft of partij. Ook ervaren in het organiseren van evenementen!


Zalmhuis Schaardijk 396 2909 LA ROTTERDAM Toon kaart Tel: 010-2665050 Website: Het Zalmhuis

E-mail: info@zalmhuis.nl


Beste terras van Nederland

Het Zalmhuis heeft het beste terras van Nederland.


Links: naar de geschiedenis van Kralingseveer en Het Zalmhuis:

kralingseveer

Alle informatie over wilde zalm nu bijeen op één pagina.De wilde Alaska Zalm van

zalmhuissteur

valt in de smaak. Steeds meer koks kiezen voor wilde Alaska zalm van Zalmhuis Steur. Op deze pagina vindt u alle informatie over onze wilde zalm. Zoals over de vangst en verwerking aan boord volgens de regels van de Marine Stewarship Council. En natuurlijk over het ambachtelijke rookprocedé, dat garant staat voor de kenmerkende en alom gewaardeerde Zalmhuis Steur-smaak...


Kralings Veer geschiedenis en ontwikkeling

Bij Kralings Veer, later Kralingseveer genoemd, kon men overvaren naar IJsselmonde. Het veer bestond al in 1333. Rondom het veer ontstond een dijkdorp met een herberg, een paardenstalling en enkele vissers. Vanaf midden 19e eeuw leefde men steeds meer van de zalmvisserij . Er ontstond een vismarkt en de uitspanning Het Zalmhuis werd in die tijd voor welgestelde Rotterdammers een geliefd uitstapje. Vanaf de jaren 1890 verminderde de zalmvangst sterk door normalisatie van de Rijn, toenemende watervervuiling en overbevissing. Uiteindelijk werd in 1932 het afslaggebouwtje gesloopt. In de jaren 20 en 30 werd aan het dorp een nieuw gedeelte toegevoegd ten oosten van de IJsselmondselaan.


In 1941 werd Kralingseveer door Rotterdam geannexeerd, waardoor alle straatnamen in de buurt ten oosten van de IJsselmondselaan werden gewijzigd. De oorspronkelijke schrijversbuurt veranderde in een wildebeestenbuurt.

Het achterland van Kralingseveer werd beschermd door de rivierdijk, die in de loop der eeuwen meerdere malen werd opgehoogd. Bij de waternoodramp van 1953 hield de dijk nog maar net stand. In 1955 werden in opdracht van het Hoogheemraadschap Schieland alle huizen langs de dijk ontruimd en afgebroken ten behoeve van de bouw van een zware zeedijk. De wildebeestenbuurt mocht blijven bestaan, maar de oorspronkelijke bebouwing van Kralingseveer moest verdwijnen.

Kralingen

Het dorp Kralingen lag aan de Veenweg. Deze weg liep vanaf de huidige begraafplaats Oud Kralingen tot de noordoost hoek van de Kralingse Plas. Het dorp bestond in de 16e eeuw uit enkele huizen, een ambachtshuis of rechthuis tevens herberg, een kerk, een armenhuis en een school.

De inwoners van Kralingen leefden vooral van de landbouw. De drassige grond bestond vooral uit veen en leverde niet veel op. Veen in gedroogde vorm, turf genaamd, was een prima brandstof. In de 17e eeuw begon de stad Rotterdam te groeien en nam de vraag naar turf toe. Het veensteken werd een belangrijke inkomstenbron voor de Kralingers. Het aantal inwoners nam toe en het dorp groeide tussen 1632 en 1732 van 119 naar 389 huizen.

De Kralingers maar ook de inwoners van omliggende dorpen waren enthousiaste veenwinners. Het veen werd tot ver onder het grondwaterpeil gewonnen, waardoor in de loop der tijd grote plassen ontstonden. Het gebied tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer werd een groot merengebied met smalle kaden en wegen. De winning van het veen betekende ook de ondergang van het dorp Kralingen. Het dorp kwam op een smalle strook land te liggen temidden van de veenplassen. Landbouw en turfwinning waren niet meer mogelijk. In de loop van de 18e eeuw verhuisden steeds meer Kralingers naar de omgeving van "De Viersprong", het kruispunt Oudedijk, 's Gravenweg, Korte Kade, Hoflaan. Het dorp raakte langzamerhand ontvolkt. In 1802 verhuisde de katholieke kerk naar het nieuwe centrum. Daarna volgde de school. In 1836 werd het ambachts- annex stadhuis in het daartoe verbouwde huis van de burgemeester aan de Viersprong gevestigd. Uiteindelijk werd ook de hervormde kerk in 1842 verplaatst naar de Hoflaan; de oude kerk aan de Veenweg werd twee jaar later afgebroken. Op de plek van de kerk richtte het kerkbestuur de begraafplaats Oud Kralingen in. Deze begraafplaats is thans het enige overblijfsel van het oude dorp Kralingen.

Eind 19e eeuw begon Rotterdam zch in economisch opzicht steeds verder te ontwikkelen. Rotterdam wilde op het grondgebied van de gemeente Kralingen woningen (laten) bouwen voor welgestelde Rotterdammers. Deze wens heeft er toe geleid, dat de gemeente Kralingen in 1895 door Rotterdam werd geannexeerd.

De Alexanderpolder

Vanaf het midden van de 18e eeuw werden de plassen ten noordoosten van Rotterdam grotendeels drooggelegd. De laatste en grootste droogmakerij was in 1874 klaar en werd vernoemd naar een zoon van koning Willem III, Prins Alexander. Na de drooglegging werden de wegen, waaronder de Veenweg, afgegraven. Alleen de 's Gravenweg, de Kralingse Kerklaan en de begraafplaats bleven bewaard. Nieuwe wegen, zoals de Ringvaartweg en de Kralingseweg werden aangelegd en er werden kavels van 40 meter breed en 800 meter lang aan de landbouw uitgegeven.

De Polder Prins Alexander werd in korte tijd een belangrijk tuinbouwgebied. Er ontstond een groot kassengebied en na de 2e wereldoorlog was er de grootste veiling van Nederland gevestigd.

Eind jaren '50 werden plannen ontwikkeld om in de polder nieuwe woonwijken te bouwen. In 1961 vaardigde Rotterdam een verbod uit op investeringen in de tuinbouw in de polder. In de jaren '60 werd vervolgens de wijk Het Lage land, destijds Alexanderstad of Alexanderpolder genoemd, gebouwd.

Begin jaren 70 werd de wijk Ommoord gebouwd. Eind jaren 70 werd een begin gemaakt met de bouw van de wijken Zevenkamp en Oosterflank. Voor Zevenkamp vond een grondruil met de gemeente Capelle aan de IJssel plaats. Het Rotterdamse gebieds Gravenland ten zuiden van de metrolijn tussen de stations Kralingsezoom en Capelse Brug kwam in handen van de gemeente Capelle aan den IJssel; het Capelse gebied ten oosten van Ommoord en ten noorden van de huidige Rijksweg 20 ging naar Rotterdam en werd aan deelgemeente Prins Alexander toegevoegd.

In de jaren 90 werd de wijk Prinsenland gerealiseerd. In 2000 is een begin gemaakt met de bouw van de wijk Nesselande ten oosten van de Zevenhuizerplas. Voor de bouw van deze wijk is grondgebied van de gemeenten Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan de IJssel aan het grondgebied van Prins Alexander toegevoegd. Met de ontwikkeling van deze wijk "treedt" de deelgemeente uit de Polder Prins Alexander waar zij naar genoemd is. Een deel van Nesselande wordt namelijk in de in 1753 drooggemaakte Eendragtspolder gebouwd. De Huismanskade, die even ten noorden van de Wollefoppenweg loopt, vormt de scheidslijn tussen beide polders.














Zalmhuis Brasserie | Grande Salle - ZalmhuisZalmhuis Brasserie | Grande Salle Het Zalmhuis heeft na een lange afwezigheid haar plaats aan de Maasoever weer ingenomen. Het artnouveau paviljoen brengt ...
zalmhuis

Zalmhuis Brasserie | Grande Salle - HistorieDe geschiedenis van het Zalmhuis begint in 1863, wanneer Adriaan Dekkers aan de ... Het veer wordt overbodig en als Kralingseveer door de dijkreconstructies ...
hetzalmhuis

Randstad: Nieuws/News/Inside/Insight



Nieuws: Randstad nieuws / news / inside / insight / actueel

Meld nieuws