Bed and Breakfast Elburg Nieuws

Elburg museumstad: Bed and Breakfast nieuws

-

Museumstad Elburg: Bed and Braekfast historisch plan in ontwikkeling.

Elburg Museumstad: Persbericht



Elburg Museumstad uniek Bed and Breakfast

De culturele instellingen van Elburg slaan de handen ineen in het Museaal Platform. Het doel is te benadrukken wat de gemeente Elburg de toerist te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. De aftrap van het Museaal Platform vindt plaats op woensdag 23 maart in Museum Elburg.

Speerpunt gemeente
Ook de raad en het college van de gemeente Elburg hebben de mogelijkheden van Elburg op het gebied van kunst, cultuur en cultuurhistorie hoog in het vaandel staan. Zowel in de Toekomstvisie Elburg 2020 als in het collegeprogramma wordt het belang van Elburg als museumstad onderkend en is het zelfs één van de speerpunten van het beleid. De gemeente heeft samen met de grotere musea het initiatief voor deze eerste bijeenkomst genomen.

Monumenten in vestingstad
Elburg is een van de meest origineel bewaarde vestingsteden van Nederland, overal herleeft het verleden. De vestingstad heeft de hoogste monumentdichtheid van Nederland. Huizen, kerken en andere gebouwen maar ook varende monumenten (botter, bons of pluut) en kerkepaden. Arent thoe Boecop ontwierp de stad in 1392 volgens een dambordpatroon met zijden van 340 en 270 meter. De plattegrond van de vesting Elburg is in al die eeuwen nagenoeg niet veranderd.

Museum Elburg
15e eeuws vrouwenklooster

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Museum Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de verstilde binnenplaats en de kloostertuin heeft u een prachtig uitzicht op het klooster.

Uit 1418 dateren de eerste gegevens over het klooster. Hieruit blijkt onder meer dat de Susteren al gebouwen in hun bezit hadden. Onder de bezielende leiding van hun priester en leidsman Lubbertus Ghertsz breidden zij het klooster in korte tijd sterk uit. In 1425 wordt hun verlangen naar een strenger kloosterleven ingewilligd, de kloostergebouwen worden een gesloten convent. Omdat de kloosterlingen zich onder het patronaat van St. Agnes hadden gesteld werd het het Agnietenklooster genoemd. Na de reformatie werd het klooster niet meer als zodanig gebruikt. De gebouwen vervielen in de loop ter tijden, tot in 1948 de architect Rooyaards, met de restauratie begon. Deze werd in 1956 voltooid waarna de gemeente het als raadhuis in gebruik nam.De dubbelkapel van het Agnietenklooster werd als museum ingericht. We mogen blij zijn dat dit monument zo goed is gerestaureerd en dat de architect allerlei elementen heeft weten te bewaren zoals b.v. de ronde vogelgaatjes in de gevels. Deze nestelgelegenheden zijn typisch voor de gebouwen die iets te maken hebben gehad met Franciscus van Assisi.


Muurhuisje enorme publiekstrekker



Het muurhuisje, tegenover Museum Elburg, heeft afgelopen jaar weer veel bezoekers getrokken. Bijna 7.000 mensen hebben in 2010 een kijkje genomen in het 'Elburg van 100 jaar geleden'. Het muurhuisje wordt tijdens schoolvakanties bemand door vrijwilligers van het museum. Tineke van Geest zorgt voor de aankleding en bemanning van dit unieke huisje.

De hertog van Gelre bepaalde in 1392 dat binnen een mijl van de stad Elburg niet mocht worden gebouwd. Aan het eind van de 18e eeuw woonde een groot deel van de bevolking buiten de muren. Het aantal mensen dat binnen de muren een onderkomen had, was in het begin van de 20e eeuw drie keer zo groot als bij de stichting van de stad. Om deze hoeveelheid mensen te kunnen bergen werden de binnengrachten gedempt en bebouwd en was men bezig nieuwe woonmogelijkheden te creëren. Binnentuinen verdwenen en muurhuisjes verrezen. De muren deden allang geen dienst meer en konden op deze manier nog gebruikt worden om allerlei optrekjes stevigheid te verlenen. Hier huisden de armen van de stad, soms met grote gezinnen. Zij voerden dagelijks strijd om hun bestaan.


In 1773 stichtte Maria Herms Courage een fonds. Zij bepaalde dat jaarlijks tweederde uit de opbrengst van de landerijen werd toebedeeld aan de armen van Elburg tijdens de wintermaanden. Veel muurhuisjes en panden in Elburg zijn met behulp van het geld gerestaureerd. Vroeger waren de woonomstandigheden veel slechter dan tegenwoordig. Een toilet was er niet, hiervoor werd gebruik gemaakt van een emmer in een kist met deksel, de zgn. kakdoos. De inhoud van de emmertjes werd tweemaal per week opgehaald door de Karreman. Een kraan was er ook niet. Water moesten ze halen bij de pomp. Om licht te hebben brandde men een kaars of had men een olielampje.

Wilt u meer weten? Kom dan eens langs, de toegang is gratis. De eerstvolgende openstelling is tijdens het Museumweekend.


Inzetten op cultuurtoerisme
De gemeente Elburg heeft samen met het Museaal Platform het project Museumstad Elburg opgestart. Elburg en omgeving hebben de toerist veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. De vesting huisvest zes musea en veel andere historische bezienswaardigheden. Ondermeer een historische kruidentuin, touwslagerij en de Grote kerk. In ' t Harde bevinden zich twee musea over militaire geschiedenis; het Nederlands Artillerie Museum en het Museum Korps Rijdende Artillerie. Er is de laatste jaren op cultureel gebied in Elburg al veel gebeurd. In 2008 openden Sjoel Elburg en museumsmederij De Hoefhamer. In 2010 werd Museum Botterwerf De Hellege in gebruik genomen. Er staat ook nog veel op de agenda. Er zijn drie musea met uitbreidings- of herinrichtingsplannen: Sjoel Elburg, het Nationaal Orgelmuseum en Museum Elburg. Museaal Platform
Er zijn in Elburg tal van voorbeelden te noemen waar het verleden nog heel zichtbaar en dichtbij is. Dit alles maakt Elburg uniek in Nederland en meer dan het bezoeken waard. Er moet tijd en geld worden geïnvesteerd om Elburg te bewaren en verfraaien. Het verleden heeft bewezen dat de Elburgse instellingen veel plannen hebben kunnen realiseren. Samenwerking is daarbij een belangrijk middel. De verschillende musea, de gemeente Elburg, de VVV, de historische vereniging Arent thoe Boecop, sponsoren, subsidieverstrekkers, vrijwilligers en de lokale middenstand werken samen aan het doel om Elburg als Museumstad op de kaart te zetten. Op 23 maart is de officiële start van het Museaal Platform met presentaties van de plannen.

Kijk voor meer informatie op:
Museumstad Elburg
Herinrichting Museum Elburg (Kloosterplan)
Museum Sjoel Elburg
Uitbreiding Sjoel
Nationaal Historisch Orgelmuseum
Uitbreiding Nationaal Historisch Orgelmuseum
Botter-Museumwerf 'De Hellege
Kruidentuin 'De groene Kruidhof'
Visafslag Elburg
Museum 'Korps Rijdende Artillerie'
Museumsmederij 'De Hoefhamer
Touwslagerij Deetman
Nederlands Artillerie Museum

Randstad Nieuws/News
info@e=randstadnieuws.nl

Meld nieuws