Randstad Zorg Vacatures Medisch

Vacatures carriere artsenbezoekers

-



Het vak artsenbezoeker

farmasel

Wat doet een artsenbezoeker/ rayonmanager farma?

Miljoenen euros per jaar worden in Research & Development geïnvesteerd om met steeds betere geneesmiddelen te komen. De kosten hiervan (zon 600 miljoen voor een nieuw geneesmiddel!) worden gefinancierd uit de verkoop van bestaande geneesmiddelen. Een rayonmanager farma (ook wel artsenbezoeker) die deze medicijnen onder de aandacht brengt van huisarts, specialist en apotheker zoekt naar het optimum tussen wat jij wilt (omzet) en de behoefte van de klant. Je moet dus commercieel kunnen denken en tegelijk ethisch kunnen voelen; het gaat immers over de gezondheid van mensen. Het zijn vaak meerdere gesprekken waarin je stapje voor stapje de klant overtuigt van de kwaliteit van jouw producten om daarmee uiteindelijk de patiënt te helpen. Je kunt je misschien al voorstellen dat je er met een eenvoudig verkoopverhaaltje niet komt. De definitie van de functie is dan ook:

Een rayonmanager farma is een professional die qua kennis, vaardigheden en attitudes optimaal is toegerust om, vanuit de bedrijfsdoelstelling van de farmaceutische onderneming die hij vertegenwoordigt, voorschrijvers en afleveraars van geneesmiddelen te voorzien van adequate medisch-farmaceutische informatie en als zodanig een ondersteunende bijdrage te leveren aan hun beroepsuitoefening.


Wat zijn de dagelijkse bezigheden?
60%: individueel klantencontact Spil van het werk als artsenbezoeker is zoals het woord al zegt; het bezoeken van huisartsen, specialisten in ziekenhuizen en apothekers. Mensen met verschillende wensen en belangen. Afhankelijk van de producten die je vertegenwoordigt, maak je per dag zon 4 tot 6 bezoeken. Tijdens zo'n bezoek moet je efficiënt handelen. Je hebt weinig tijd om de klant te laten zien wat jij voor hem of haar kunt betekenen (maximaal 10 minuten). Daarvoor heeft jouw doelgroep het gewoon te druk!

Om hierin succesvol te zijn moet je heel wat in huis hebben:

mensenkennis: iedere klant wil anders benaderd worden commercieel inzicht: weten wat je (reëel) kunt bereiken communicatieve vaardigheden: door uitwisseling van informatie met de klant samen een stap verder komen persoonlijkheid gekoppeld aan sociale vaardigheid: weten wie je bent en durven doelgericht een zakelijk contact op te bouwen

assertiviteit: als mens en zakelijke gesprekspartner je gelijkwaardig opstellen
kennis: van de gezondheidszorg, het werk van je klant, de ziektebeelden waar je over praat, de behandelingsmethoden met de plaats van de verschillende soorten geneesmiddelen en natuurlijk alles over je eigen product.

15%: groepsgewijs klantencontact
Sommige (belangrijke) klanten hebben het vaak te druk. Hierdoor is het moeilijk een bezoek te regelen. Of heb je te weinig tijd tijdens een bezoek. In deze gevallen moet je proberen andere contactmogelijkheden aan te boren. Dit betekent dat je het klantencontact zoekt in mogelijkheden als: samen naar een wetenschappelijk congres (vaak in het buitenland), het opzetten van regionale kleinere congressen, het geven van presentaties aan een groep geïnteresseerde klanten op (zeer) lokaal niveau, het opzetten van ronde tafel-bijeenkomsten, het organiseren van sociale activiteiten om elkaar beter te leren kennen, vaak gecombineerd met wetenschappelijke bijeenkomsten.

Om dit te kunnen realiseren zijn de volgende eigenschappen een pré:
doorzettingsvermogen en creativiteit: nee zien als een uitgesteld ja
organisatietalent: de principes van project management in de praktijk brengen
presentatievaardigheden: met een groep, vaak in discussievorm, van gedachten wisselen
onderhandelingsvaardigheden: je geld ergens in investeren waar de klant en jijzelf een goed gevoel aan overhouden
sociale vaardigheden: goed in een groep kunnen bewegen, contacten leggen, als gastheer kunnen fungeren en functioneren

20%: strategische keuzes maken
Je zult als rayonmanager / artsenbezoeker moeten denken en doen als een ondernemer. Het gebied waarin je werkt is een gedeelte (rayon) van Nederland. In jouw gebied werken huisartsen, apothekers en zijn er verschillende ziekenhuizen. Je hebt simpelweg geen tijd om iedereen te bezoeken en dus moet je keuzes maken. Wie is belangrijk voor het bereiken van je strategische doelen?

Hiervoor heb je een goed analytisch vermogen nodig. Je voert gesprekken en raadpleegt andere bronnen. Je begrijpt, er wordt een beroep gedaan op je commerciële talent en planningsvaardigheden.

Om hierin succesvol te zijn moet je denken aan:

analytisch vermogen: conclusies trekken uit omzetgegevens
commercieel denken: weten waar je makkelijk en snel omzet vandaan haalt
marktgericht denken: inzicht in de behoeften van jouw klanten en dit vertalen naar kansen, creatief zoeken naar nieuwe en onderscheidende klantbenaderingen
strategische planning: het schrijven en presenteren van het ondernemingsplan
tactische planning: het vertalen van plannen in concrete acties en deze verdelen over de tijd
bezinning: van tijd tot tijd checken of je jouw doelen haalt en de plannen zo nodig aanpassen

5%: samenwerking
Het lijkt of je als rayonmanager eenzaam en alleen bezig bent. Toch maak je deel uit van een team. Het voordeel is dat je kunt leren van anderen en anderen van jou. Maar ook kunnen bepaalde taken worden verdeeld. Elke rayonmanager doet daarom mee aan teamvergaderingen. Minimaal één dag in de maand overleg je met anderen. De ervaring leert dat dit vaak heel leuk is. Elk bedrijf heeft jaarlijks ook strategische vergaderingen van meerdere dagen. Je neemt dan met elkaar de plannen door. Vaak zijn hier ook andere afdelingen bij betrokken, zoals de medische afdeling en marketing afdeling.

Hiervoor heb je eigenschappen nodig als:

constructieve inbreng: weten hoe je in een vergadering een belangrijk punt inbrengt, en hoe je dit in de praktijk ook daadwerkelijk uitvoert
teamspeler zijn: ermee om kunnen gaan dat iedereen anders is en zien wat je van een ander kunt leren

assertiviteit: open en eerlijk zijn, rekening houden met anderen en met jezelf
concreetheid: afspraken maken die duidelijk zijn en je daar aan houden, verantwoordelijkheid nemen.

INTERESSE?
Indien bovenstaande je aanspreekt en je denkt over de genoemde eigenschappen en vaardigheden te beschikken, is een baan als artsenbezoeker/ rayonmanager wellicht op je lijf geschreven. Graag komen we dan ook met jou in contact zodat we je daarin kunnen helpen. In een persoonlijk onderhoud kunnen we daar dieper op ingaan en meer vertellen over de branche en de baan als artsenbezoeker/ rayonmanager. Voorafgaand ontvangen wij graag een recent c.v. en motivatie, ga hiervoor naar het aanmeldformulier. Ook is het mogelijk een e-mail te sturen naar info@farmasel.nl. Een van onze consultants neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op. We hebben vacatures in heel Nederland.

Wil je eerst nog meer weten over het vak dan nodigen wij je graag uit op een van onze oriëntatie-ochtenden in Amsterdam.

Randstad Nieuws/news

Meld nieuws