Randstad Uitzendbureau vacatures

Nieuws Randstad Uitzendbureau Randstad Nieuws

-



Randstad Nieuws News



Randstad Uitzenden en Detacheren
Randstad Professionals
Randstad Search and Selection
Randstad Content HR-Solutions
Randstad Content Inhouse Services Werkgevers


Randstad Nieuws News Inside Content Home

Randstad Student onderzoek: bijbaan het liefst flexibel en relevant

Studenten zijn kieskeurig bij de selectie van hun bijbaan. Het gaat de meeste studenten niet langer om leuk werk, dat lekker betaalt. De voorkeur gaat uit naar een job met flexibele werktijden, die goed te combineren is met de studie (zegt 38 procent van de studenten) en die relevante werkervaring biedt (37 procent). Daarnaast moet de bijbaan goed verdienen (22 procent), goede sociale contacten opleveren en een prettige werksfeer (21 procent) bieden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Randstad Student onder 504 HBO- en WO-studenten. Slechts 7 procent van de ondervraagden heeft een voorkeur voor een bijbaan in de horeca. Verder geeft slechts 4 procent van de studenten met een bijbaan aan dat het werk hen daadwerkelijk voldoening geeft; kennelijk zijn financiële aspecten, alsmede de CV-waarde van de huidige bijbaan, belangrijker.

ga naar Randstad Student
Serieus kijken naar waarde


Volgens directeur Jeroen Müller van Randstad Student toont het onderzoek aan dat studenten veelal serieus kijken naar de waarde van hun bijbaan voor hun studie en loopbaan. Zoals een studie zo veel mogelijk moet aansluiten op het werkzame leven, zo moet de bijbaan zo vinden studenten als het even kan een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling, aldus Müller, die ter introductie van Randstad Student deze maand dit onderzoek heeft laten uitvoeren. Randstad Student biedt studenten naast snelle bijverdiensten ook relevante bijbanen om het CV op te bouwen ter voorbereiding op de eerste baan.


Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de studenten aan universiteiten en HBOs een bijbaan heeft (16 procent daarvan wil trouwens een betere of leukere job) en 21 procent heeft niets, maar is wel op zoek. De student van vandaag werkt graag voor zn geld, ook al letten overheid en onderwijsinstellingen steeds scherper op het tempo van (af)studeren.


Invloed Lang Studeer Maatregel op bijbaan

Ook blijkt dat de Lang Studeer Maatregel, waarbij studenten een toelage moeten betalen als ze een jaar langer dan gepland over hun studie doen, studenten niet weerhoudt van het nemen van een bijbaan. Maar liefst 71 procent denkt ondanks de maatregel genoeg tijd over te houden om te blijven werken.

Studenten plaatsen wel kritische noten. Zes op de tien studenten verwachten dat de maatregel ze geld gaat kosten, zelfs zozeer dat de bijbaan een noodzaak wordt. Nog eens zes op de tien (59 procent) denken dat ze door de Lang Studeer Maatregel minder tijd zullen besteden aan het opdoen van werk-, organisatorische en bestuurlijke ervaring. Dat kan maar één ding betekenen: als studenten tijdens hun studie in tijdnood komen, dan sneuvelt de bestuursfunctie of het lidmaatschap van een vereniging eerder dan de bijbaan.
Vergrijzing kan samenleving ontwrichten

De vergrijzing kan er voor zorgen dat de samenleving ontwricht wordt in onder meer Europa, Rusland en China. Die vrees spreekt Richard Jackson uit. Jackson is directeur van het Global Aging Initiative uit Washington. Omdat de EU ook al aan de top zit qua economische macht en politieke invloed, zal een vergrijzende bevolking gevolgen met zich meebrengen.

Volgens Jackson wordt de VS niet zo sterk getroffen, omdat het aandeel van de westerse landen in de wereldeconomie steeds kleiner wordt. De Europese landen ondervinden hier de meeste hinder van. Prognoses van de Carnegie Foundation tonen aan dat de Europese landen in 2050 een aandeel van 10% hebben van het totale bruto binnenlands product van de G20-landen. In 2009 was dit aandeel nog 24% met alleen Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Dat de VS minder zwaar getroffen wordt komt ook door een relatief hoog geboortecijfer en immigratiecijfer. Dat is in de Europese regio minder. Volgens Jackson ligt het grootste risico bij een oudere bevolkingsgroep die de nationale gemoedstoestand verandert. Ouderen zijn doorgaans risicomijdend en dat heeft gevolgen voor de productiviteit van een land.

Bron(nen):
de Volkskrant


Randstad werkgevers


Randstad vacatures: Randstad nieuws vacatures / news

Meld nieuws