Immuunsysteem en voeding tegen Corona

Is 3 x per week sporten gezond?

-



Sporten is tegenwoordig weer helemaal in de mode. De één loopt 2 keer per week hard en de ander zwoegt een paar avonden in de sportschool. Sporten is gezond en houdt je op gewicht, toch? Maar in hoeverre klopt dit eigenlijk? Waarom is sporten dan zo gezond en maakt het ook uit op welke manier je beweegt? Kortom: sport jij gezond?

Hardlopen

Waarom bewegen?
Net als gezonde voeding, voldoende nachtrust en ontspanning, hebben we beweging nodig om gezond te worden en te blijven. Dagelijkse beweging zorgt ervoor dat spieren en gewrichten flexibel blijven. Beweging stimuleert tevens de aanmaak van HDL-cholesterol ofwel het gezonde cholesterol. Ook heeft beweging een positief effect op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Beweging zorgt er ook voor dat je spiercellen metabool flexibel worden en je immuuncellen immunologisch flexibel worden. Wanneer spiercellen metabool flexibel zijn, betekent dit dat ze in staat zijn vet te verbranden. Als je regelmatig beweegt kun je dus gemakkelijk vet verbranden en dus eerder een gezond gewicht bereiken of behouden. Immunologische flexibiliteit betekent dat je immuunsysteem flexibel is en dat je dus niet snel ziek wordt. En als je toch ziek wordt, betekent deze flexibiliteit dat een infectie of virus ook weer sneller over gaat.

Mensen die erg weinig of haast niet bewegen, krijgen steeds meer vetmassa en steeds minder spieren. Ook zwakken de spieren af en wordt het steeds moeilijker om te kunnen bewegen. Dit zorgt er dus voor dat iemand die al weinig beweegt, nog immobieler wordt.

Gezonde en ongezonde beweging
Het is duidelijk dat voldoende beweging een onderdeel is van een gezonde leefstijl. Bewegen kun je op een heleboel verschillende manieren doen. Rennen, lopen, fietsen, zwemmen, dansen of voetballen. Maar ook met stofzuigen, tuinieren, boodschappen sjouwen en een trap op lopen breng je het lichaam in beweging. De vraag is dan ook: Onder welke voorwaarden is bewegen gezond?

Duur en frequentie
De duur en de frequentie van beweging zijn belangrijke factoren die bepalen of de beweging die je doet gezond is. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat mensen veel sporten, maar toch ongezond zijn. Wat gaat er dan mis?

Tegenwoordig heeft iedereen het overdag druk met studeren, een baan of een gezinsleven. Vaak houdt men ’s avonds pas wat vrije uurtjes over om even te sporten. En daar gaat het mis. Men zit de hele dag op kantoor en gaat ’s avonds dan een paar uur intensief bewegen. Wat veel mensen niet weten is dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid beweging die je krijgt. Het gaat namelijk ook om de tijd waarin je niets doet en geen beweging krijgt, ofwel de ‘zittijd’. Veel mensen sporten redelijk veel, maar als ze niet sporten, dan zitten ze en krijgen ze haast geen beweging. Deze manier van bewegen is ongezond. Het lichaam heeft namelijk gedurende de dag regelmatig beweging nodig. Wanneer je de hele dag zit en maar een paar keer per week echt gaat sporten, is dit niet gunstig voor de gezondheid, maar zorgt dit juist voor spierbeschadiging.

Gezond bewegen hoort plaats te vinden op dagelijkse basis en gedurende de hele dag. Dit betekent echter niet dat je dagelijks uren intensief moet sporten. Dagelijkse beweging kan op vele verschillende manieren, denk hierbij aan het fietsen naar je werk, een stukje lopen, de trap nemen of gewoon opstaan van je bureaustoel en een paar sit-ups doen. Wanneer je dagelijkse gedurende de dag frequent beweegt, verbeter je je conditie, bouw je spiermassa op en wordt je immunologische flexibiliteit verbeterd.

Wandelen of hardlopen?
Bewegen is dus gezond als dat gebeurt op reguliere basis gedurende de hele dag. Maar op welke manier zou je dan moeten bewegen? De één beweegt om zijn conditie te verbeteren en de ander sport om gespierder te worden. Wanneer je op een gezonde manier beweegt, kun je ervoor zorgen dat je én aan je conditie werkt én spiermassa opbouwt.

Wandelen of hardlopen?

Een gezond beweegpatroon bestaat uit een combinatie van aerobe en anaerobe beweging. Aerobe beweging bestaat uit lichte bewegingsvormen. Je kunt ze gemakkelijk toepassen, je wordt er niet erg moe van en je kunt het relatief lang volhouden. Bij de verbranding van energie tijdens aerobe beweging gebruikt het lichaam zuurstof. Aeroob bewegen doe je dus op dagelijkse basis. Denk hierbij aan je dagelijkse bezigheden, zoals lopen, fietsen en huishoudelijke taken.

Bij anaerobe beweging voer je je hartslag op tot over 90% van je maximale hartslagfrequentie. Anaerobe bewegingen zijn intensief, zwaar en je houdt het niet erg lang vol. Bij de verbranding van energie tijdens anaerobe beweging gebruikt het lichaam geen zuurstof. Anaeroob bewegen is bijvoorbeeld krachttraining in de sportschool, hardlopen of een sprintje trekken.
Anaerobe beweging zorgt ervoor dat er schade optreedt aan de spiercellen. Wanneer er langdurig anaeroob wordt bewogen, is dit dus erg schadelijk voor je spiermassa en gezondheid.
Echter heeft het spierweefsel een beetje schade nodig voor de spieropbouw. Bij beschadiging van de spieren gaan namelijk als eerst de oudste spiercellen kapot. In de plaats daarvoor maakt het lichaam nieuwe spiercellen aan waardoor het spiermateriaal verjongd.

De leeftijd van spiermateriaal staat los van de leeftijd van de persoon. Als iemand veel beweegt vindt er veel verjonging van het spiermateriaal plaats. Wanneer iemand weinig beweegt, verjongen de spieren zich een stuk minder. Om jong spierweefsel te krijgen moet je dus dagelijks aeroob bewegen en af en toe anaeroob bewegen. Hierdoor kan zelfs iemand van 60 een spierleeftijd hebben van een 20-jarige!

Schade treedt dus alleen op als je anaeroob beweegt. Maar hoe bepaal je of een beweging anaeroob of aeroob is voor jou? Dit is namelijk voor iedereen wisselend. Je bent anaeroob aan het bewegen als je belasting hoger is dan 50% van de totale belastbaarheid van je spieren. Dit betekent dat je tijdens het bewegen gaat zweten en hijgen, een snellere hartslagfrequentie krijgt en niet meer gewoon kunt door praten. De één beweegt al anaeroob bij het maken van een stevige wandeling, terwijl iemand anders pas na een half uur hardlopen in de anaerobe beweging terecht komt. Wanneer je dus gewend bent veel te bewegen, zul je een hogere belasting op je spieren moeten uitoefenen om anaeroob te bewegen.

Conclusie
Bewegen is gezond! Daar kunnen we nu niet meer omheen. Maar de manier waarop men beweegt kan juist heel ongezond zijn voor het lichaam. Bewegen is daarom alleen gezond onder bepaalde voorwaarden. Met dagelijkse, frequente bewegingen die niet te intensief zijn, zorg je ervoor dat je je metabole- en immunologische flexibiliteit verbeterd. Hierdoor is je lichaam in staat vet te verbranden en word je minder snel ziek. De dagelijkse beweging zou af en toe moeten worden afgewisseld met intensieve beweging. Hierdoor bouw je spiermassa op en verjong je het spiermateriaal.

Vind jij het ook moeilijk om gezonde beweging in je dagelijkse patroon door te voeren? Heb je vaak spierpijn, gewrichtsklachten of een slechte conditie? Nederland Slank helpt ook jou bij het krijgen van een gezonde leefstijl en het verbeteren van je gezondheid.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan en kom erachter wat Nederland Slank voor jou kan betekenen!

Meld nieuws