Afvallen Consult persoonlijke begeleiding

Hoeveel maaltijden per dag en afvallen

-

3 maaltijden per dag of elke 2 uur een maaltijd

22 januari 2022 by Liesbeth



Neem contact op met LIESBETH VAN DUIJN Contact

3 maaltijden per dag
Drie maaltijden per dag. Dat is het eetpatroon van de doorsnee Nederlander met daarnaast vaak nog drie tussendoortjes. Maar is dit nou wel zo gezond als men altijd gedacht heeft? Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 á 3 keer per dag een maaltijd nuttigen beter voor de gezondheid is, dan het nemen van meerdere maaltijden over de dag.

Hoe vaak eten per dag?
Hoe vaak moeten we eten per dag? ‘Eet regelmatig kleine porties’, zo luidt nog vaak genoeg het advies van menig diëtist. Maar is dit nu wel zo verstandig? Terwijl er nog steeds wordt aangenomen dat het niet uitmaakt hoe vaak iemand iets eet per dag, heeft te veel eten wel als gevolg dat de lever vet wordt.


Welke rol speelt de maaltijdfrequentie en het soort eten bij de mate van leververvetting? Karin Koopman geeft antwoord op deze vraag in haar onderzoek. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat vaak maaltijden nuttigen per dag én een calorierijk voedingspatroon leververvetting en ontwikkeling van buikvet als gevolg heeft.

3x per dag eten
3x per dag te eten heeft ook een gunstig effect op het evenwicht van de hormoonbalans en het behoud van spiermassa. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies die onderzoek hebben gedaan naar het effect van maaltijdfrequenties op de hormoonbalans en de lichaamssamenstelling. 3 maaltijden per dag heeft namelijk onder andere als gevolg dat er minder insuline wordt aangemaakt. Dit is niet alleen gunstig voor de glucosespiegel in het bloed, het zorgt er ook voor dat een hongergevoel gedurende de dag wegblijft. Drie maaltijden in plaats van 6 maaltijden per dag zou ook een positief effect hebben op de aanmaak en het behoud van vetvrije massa.

Metabool syndroom: een vette lever
De lever wordt vet door inname van te veel calorieën. Inname van te veel calorieën is het gevolg van overmatig eten. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar het effect van verschillende manieren van eten op de lever en de ontwikkeling van buikvet van de Nederlandse wetenschapper Karin Koopman. Tijdens het onderzoek werd er onder meer gekeken naar welke manier van eten vervetting van de lever en ontwikkeling van buikvet als gevolg heeft. Vervetting van de lever is vaak één van de oorzaken voor het ontstaan van het metabool syndroom. De vijf meest opvallende kenmerken van het metabool syndroom zijn:


1. Overgewicht rond de buik Voor vrouwen geldt: Voor mannen geldt:
– Risicogrens: 80-88 cm 94-102 cm
– Gezondheid is in gevaar: > 88 cm > 102 cm
2. een verhoogd insulinegehalte in het bloed; met insulineresistentie als gevolg
3. een verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het HDL-cholesterol
4. afwijkingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, een gestoorde glucosetolerantie en/of diabetes mellitus type II
5. een hoge bloeddruk
Hoe vaak per dag eten? Conclusie
Hoe vaak per dag eten? De conclusie luidt als volgt. Calorie- en suikerrijke tussendoortjes, zoals fruitsnacks, sultanarepen, een eierkoek of een krentenbol.. Niet doen! Hoe meer suikers er het lichaam binnenkomen, hoe eerder de honger toeslaat en hoe moeilijker het is om snaaigedrag tegen te gaan.

Door het aantal eetmomenten per dag te beperken tot 3 uitgebalanceerde en eiwitrijke maaltijden, zal men minder calorieën innemen en hierdoor leververvetting en de ontwikkeling van buikvet tegengaan. Tegelijkertijd zal men met 3 maaltijden per dag de spiermassa en de hormoonbalans op peil houden of brengen.

Nieuwsgierig geworden naar de hoeveelheid maaltijden per dag?

Wilt u meer weten over een gezond voedingspatroon en 3 maaltijden per dag? Meldt u dan nu aan voor een vrijblijvend consult.


Lees de verschillende studies die onderzoek naar dit onderwerp hebben gedaan:

Koopman KE, Caan MW, Nederveen AJ, Pels A, Ackermans MT, Fliers E, la Fleur SE, Serlie MJ. 2014 Aug; 60(2):545-53. doi: 10.1002/hep.27149. Epub 2014 May 13. Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: a randomized controlled trial.
Munsters MJM, Saris WHM (2012) Effects of meal frequency on metabolic profiles and substrate partitioning in lean healthy males. PLoS ONE 7(6)
Neil A. Schwarz, B. Rhett Rigby, Paul La Bounty, Brian Shelmadine, and Rodney G. Bowden, “A Review of Weight Control Strategies and Their Effects on the Regulation of Hormonal Balance,” Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2011, Article ID 237932, 15 pages, 2011
Ohkawara, K., Cornier, M.-A., Kohrt, W. M. and Melanson, E. L. (2013), Effects of increased meal frequency on fat oxidation and perceived hunger. Obesity, 21: 336–343
Thomas P. J. Solomon, Edward S. Chambers, Asker E. Jeukendrup, Andrew A. Toogood and Andrew K. Blannin (2008). The effect of feeding frequency on insulin and ghrelin responses in human subjects. British Journal of Nutrition, 100, pp 810-819.
Øyvind H (2008). The Meal Frequency Project: The effect of meal frequency on body composition during 12-weeks of strength training. DUO Research Archive. University of Oslo

Meld nieuws