Hoge bloeddruk verlagen dieet begeleiding

Zelf hoge bloeddruk verlagen dieet advies

-


Zelf hoge bloeddruk verlagen dieet advies





En nog steeds denken veel artsen dat de oorzaken voor hoge bloeddruk onbekend zijn en dat het daarom niet te voorkomen of permanent te genezen is. Maar is dat wel zo?...klik hier

Onze bloeddruk blijkt tijdens ons leven geleidelijk zodanig toe te nemen dat ongeveer vijftig procent van alle vijftigplussers last heeft van een te hoge bloeddruk – een percentage dat oploopt tot boven de 75 procent bij 75-plussers. Merkwaardig is dat deze hoge percentages alleen worden waargenomen in westerse landen en niet of veel minder in andere culturen. De laatste decennia is steeds meer onderzoek beschikbaar gekomen over de oorzaken van hoge bloeddruk, het voorkomen en het succesvol behandelen ervan, waarbij het veranderen van bepaalde leefgewoonten een belangrijk aspect is. De meeste mensen hebben wel gehoord dat zout een belangrijke veroorzaker is van een hoge bloeddruk. En inderdaad verhoogt langdurig en overmatig consumeren van zout de bloeddruk; dat is echter niet de belangrijkste oorzaak. Dat blijkt de overmatige consumptie van suiker en overige snel verteerbare koolhydraten te zijn, die vooral zitten in pasta, (witte) rijst, ontbijtgranen, brood en aardappelen. Deze koolhydraten zijn na de vertering verantwoordelijk voor een snelle stijging van de glucosespiegel in het bloed (ook wel bloedsuiker genoemd). Glucose is een stofje dat zich graag bindt aan allerlei eiwitten in het lichaam, zoals collageen en elastine. Deze twee eiwitten bevinden zich overal in ons lichaam waar stevigheid en elasticiteit zijn vereist, zoals in onze huid, in het kraakbeen van onze gewrichten en ook in de wanden van onze bloedvaten. Het vervelende is dat wanneer glucose zich aan deze eiwit ten bindt, ze geleidelijk aan hun elastische en stevige eigenschappen verliezen. Dit kunnen we aan onze huid zien doordat deze rimpelig en dunner wordt; daarnaast slijt het kraakbeen in onze gewrichten sneller, waardoor ze stijf en pijnlijk worden. In de wanden van onze bloedvaten zorgen de hoge glucosespiegels ervoor dat de elastische eigenschappen langzamerhand verloren gaan, waardoor deze bloedvaten star worden en de bloeddruk steeds verder stijgt.

Als glucose inderdaad de grote boosdoener is, zouden we, wanneer we minder suiker en koolhydraten eten, ook minder problemen met de bloeddruk moeten hebben. En inderdaad, veel onderzoeken tonen aan dat de kans op een hoge bloeddruk aanzienlijk lager wordt wanneer we stoppen met het eten van suiker en een groot deel van de overige koolhydraten vervangen door verse groenten, fruit, noten, eieren en wit vlees zoals gevogelte en vis. Ook blijkt dat door deze dieetmaatregelen een al bestaande hoge bloeddruk aanzienlijk kan dalen en vaak volledig normaal kan worden.

chocolade



Het is ook gebleken dat lichaamsbeweging onze bloeddruk verder doet dalen, net als de dagelijkse consumptie van een klein stukje pure chocolade van slechts tien gram. Voor de lief hebbers is het goed om te weten dat het dagelijks gebruik van knof look een aanzienlijke daling van een te hoge bloeddruk tot gevolg heeft.
Deze instrumenten kunnen samen leiden tot een veel betere conditie van onze bloedvaten en vaak de bloeddruk dermate doen dalen dat er veel minder geneesmiddelen nodig zijn. Vaak kunt u er dan zelfs helemaal mee stoppen. Het verloop van uw bloeddruk kunt u desgewenst zelf bijhouden. Er zijn tegenwoordig goede bloeddrukmeters te koop waarmee u de bloeddrukdaling prima thuis kunt bijhouden.

Minder het gebruik van uw bloeddrukverlagende geneesmiddelen echter nooit op eigen houtje, maar alleen in overleg met uw arts!/

WILLIAM CORTVRIENDT is arts, onderzoeker en auteur van de bestseller Hoe word je 100? en het vorig jaar verschenen Maak je niet dik. Momenteel vinden de opnames plaats voor een meerdelige tv-documentaire gebaseerd op zijn boeken.



Neem contact op met LIESBETH VAN DUIJN Contact

Meld nieuws