Waste plastic to SPE clear production Rotterdam

Obbotec Plastic to Plastic recycling Rotterdam

-







Urban mining: OBBOTEC Rotterdam
Gespecialiseerd in chemische plastic recycling
Onze ambitie is een significante reductie in het gebruik van fossiele grondstoffen voor de plastic productie te realiseren. Dit door een maximaal haalbaar recycling te bereiken, en hiermee een bijdrage te leveren aan de huidige plastic gerelateerde milieu en CO2 vraagstukken.

Recycling, Waste to Bio Fuel and SPE (100% virgin plastic) technology experts.
Obbotec experts
Obbotec know how convert Waste To BioFuel and SPE. Selective Polymer Extraction




New possibilities for economic sustainable solutions for Waste into energy and SPE Selective Polymer Axtraction, for plastic waste into 100% quality Polymer.



Pyrolyse technologie
OBBOTEC maakt het mogelijk om biomassa om te zetten in energie en groene gronstoffen middels pyrolyse. Met pyrolyse kan afval biomassa van verschillende geaardheid worden omgezet in verschillende groene grondstoffen en energie. OBBOTEC heeft al jaren terug een robuust pyrolyse proces ontwikkeld, met een grote opbrengst aan pyrolyse-olie die gebruikt kan worden voor de opwekking van warmte, elekticiteit, transportbrandstoffen en chemicaliën.

Selectieve Plastic Extractie (SPE)
Solvent-chemische recycling van gemengde plastic reststromen naar gescheiden virgin plastics.

Momenteel worden plastics nog op grote schaal gestort of verbrand. De fracties die uit bronscheiding komen worden na mechanische recycling slechts ten dele nuttig hergebruikt. Een significant deel van deze apart opgehaalde plastics wordt alsnog verbrand, waaronder in Duitsland. Ook lekt een aanzienlijk deel weg in het milieu waar het de oorzaak vormt van Plastic Soup in de oceanen. Dit beeld wordt weergegeven in de volgende figuur:

Bron: Ellen McCarthy Foundation/newplasticseconomy.org



Aangezien de consumptie van plastic volgens verwachting alleen maar gaat toenemen is het van het grootste belang dat dit enorme ‘lek’ wordt gedicht door recycling van plastics. Bovendien zou dit dan de stijging in fossiele aardolie consumptie voorkomen.
Dit is mogelijk door toepassing van nieuwe processen die weer hoogwaardige producten opleveren die hoger in de ladder van Lansink staan dan warmte.
De eerste stap is gezet met het chemische recycleproces van Ioniqa, wat gemengde mono-stromen aan PET kan omzetten naar het monomeer BHET. Dit BHET wordt dan weer gebruikt bij de polymerisatie naar virgin kwaliteit PET bij een derde partij.
Echter het valoriseren van de veel grotere stroom aan gemengde moeilijk recyclebare PE en PP vormt een grotere uitdaging, want het zijn verre van monostromen. Bovendien vormt dit met ruim 70% van het afval daarmee een grote impact in het oplossen van het kunststof recycling probleem. Deze stromen kennen een heterogene samenstelling. Het zijn de fracties die overblijven na het afscheiden van de recyclebare fracties. Dit betekent dat het niet een enkel type plastic is, maar mengsels van meerdere plastics. Deze gemengde fracties zijn in omvang belangrijker dan de mono-stromen en een proces dat hiermee uit de voeten kan, kent een belangrijk voordeel. Een proces wat hieruit weer direct virgin kwaliteit plastic kan maken heeft het potentieel de bovenstaande keten in grote mate te gaan sluiten. Dit reduceert het gebruik van fossiele aardolie in hoge mate.




Bij een dergelijk recyclingproces direct naar hoogwaardig virgin granulaat is sprake van een grote mate van valorisatie met goede economische waarde. Dit betekent bij matig energie- en grondstofverbruik een zeer goede score in een levenscyclusanalyse, zeker wanneer sprake is van meervoudige recycling (MLCA).
Het Solvent Plastics Extractie proces (SPE) is een chemisch-fysische recycling methode die dit, voor plastic recycling ultieme doel, bereikt.

Het bestaat uit de volgende stappen:
1. Invoer tot granulaat vermalen (shredderen) 2. Sequentieel selectief oplossen van de te verwijderen plastic typen
3. Afscheiden van de oplossing, het solvent afdampen en recyclen
4. Het eerder opgeloste kunststof slaat hierbij weer neer
5. Kleurstoffen en additieven eruit wassen 6. Compounderen tot direct verkoopbaar virgin granulaat plastic product

Het processchema van SPE wordt weergegeven in de volgende figuur:




Het extractieproces is gebaseerd op selectiviteit van de verschillende solvents, die voor de verschillende af te scheiden typen kunststof worden ingezet. De niet economisch af te scheiden restfracties polymeer kunnen in een andere installatie thermochemisch worden gerecycled (gepyrolyseerd) naar koolwaterstoffen die weer als grondstof dienen van monomeren voor plastic productie.
Een interessante eerste stroom voor SPE vormt het granulaat van oude Heineken kratjes die cadmium bevatten. Deze zijn momenteel niet recyclebaar en mogen niet worden verbrand vanwege het aanwezige cadmium. Het SPE proces voorziet hier in een uitstekend alternatief, waarbij plastic wordt gerecycled en cadmium wordt afgevangen. De complexiteit is relatief laag doordat er geen sprake is van een heterogene stroom van gemengde polymeren, maar van een mono-stroom aan HDPE.

Op demoschaal is het SPE proces in staat om een 10.000 ton per jaar aan cadmium-houdend granulaat om te zetten. Dit betekent dat na 3-4 jaar het granulaat van de Heineken kratten zijn verwerkt en de installatie dan beschikbaar komt voor andere polymeerstromen. Het SPE proces heeft zich reeds ontwikkeld tot deze demo-schaal (TRL 8). Verder opschalen naar een volle schaal installatie van 50.000 ton per jaar maakt een complete regionale oplossing voor plastic recycling van gemengde kunststof reststromen mogelijk.
Om het proces dicht bij de burger van Rotterdam in het SUGU innovatiecentrum in Rotterdam te demonstreren wordt een kleine installatie van circa 10 kg/dag voorgesteld. Hiermee kunnen diverse kunststof reststromen snel en tegen lage kosten worden getest en geëvalueerd voor bruikbaarheid in het SPE proces.





OBBOTEC SPE zoekt samenwerking met de volgende bedrijven en instellingen:



Obbo Tec B.V.

Galileïstraat 15,
3029 AL Rotterdam, The Netherlands, jaspers@obbotec.nl,
T;+31(0)628262617




Wouter Leefers:
e:leefers@obbotec.nl
Marketing & Publicity partner, van beek communicatie / Ger van Beek
info@randstadnieuws.nl

Randstad Nieuws/News Wast To Energy Lab Rotterdam

Meld nieuws