Dutch Green Building Council Breeam Award

Gezonde gebouwen en klimaatregeling Breeam





Gezonde gebouwen en klimaatregeling, Breeam normen

Annemarie van Doorn
directeur DGBC






CO2, fijnstof, vocht; we krijgen steeds beter in kaart hoe we ze kunnen aanpakken. Na antwoorden op het energievraagstuk is het volgens Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council (DGBC), tijd om gezondheidsaspecten van gebouwen aan te pakken. Het liefst geïntegreerd in BREEAM. Afgelopen week verscheen de special Modern Office als bijlage bij het Financieele Dagblad waarin Annemarie van Doorn haar visie gaf op gezonde gebouwen. Deze bijlage is gemaakt door Mediaplanet en gedistribueerd door Het Financieel Dagblad.

Leerlingen die 15 procent beter presteren en zieken die twee dagen eerder van de beademing afkunnen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van de werk- en woonomgeving. Tijd om deze kennis breed in te zetten in de praktijk, stelt Van Doorn. Maar dan moet er verder gekeken worden dan losse panden. Fijnstof is bij uitstek een probleem dat dat op gebiedsniveau speelt. Tegelijkertijd reikt een brede aanpak ook verder dan gezondheidsaspecten alleen. Ingrepen kunnen ertoe leiden dat het energievraagstuk nog verder wordt opgelost. De insteek is echter anders deze keer. “Energie wordt vaak vanuit een kostenaspect benaderd. Gezondheid en leerprestaties leven meer in het gevoel bij mensen.” Het plan is dan ook om niet alleen bij de bouw aan te kloppen, maar vooral ook het gesprek aan te gaan met gemeente en eindgebruikers. “Daar ligt de vraag”, aldus Van Doorn. Maar het belang reikt nog verder dan gebruikers. Zo is er ook interesse van zorgverzekeraars. Van Doorn: “Iedereen profiteert van een beter klimaat. Ik zie het als onze taak om de juiste partijen bij elkaar te brengen.”

Concrete maatregelen

Om die partijen bij elkaar te brengen, richt DGBC momenteel een kopgroep in, bestaande uit participanten van DGBC, kennisorganisaties en wetenschappers. Zij zullen gaan samenwerken aan een aanpak waarmee gezondheid en welzijn in relatie tot de bebouwde omgeving breed onder de aandacht komen en onderzoeken wat de huidige stand van zaken is. “De kennis ligt nog in het veld, die moeten we weten te bundelen. We kijken dan ook zeker naar aspecten die wij nog niet in beeld hebben”, vult Van Doorn aan. Een volgende stap is het ontwikkelen van een self assesment voor gebruikers en scholen. Kleine stappen, erkent Van Doorn, maar er is dan ook nog aardig wat terrein te winnen. “Het voornaamste is het bij toonaangevende bedrijven op de agenda te krijgen.” Wanneer het bewustzijn gegroeid is, moeten maatregelen ook zijn vastgelegd in de BREEAM-richtlijnen. Een versteviging van de huidige richtlijnen die er momenteel zijn voor daglichttoetreding, ventilatie en akoestiek bijvoorbeeld. “Daarmee kunnen we laten zien welke concrete maatregelen er zijn en welke eisen daaraan gesteld worden. Dat is een onmisbaar steuntje in de rug. De praktijk laat nog steeds zien dat dit op andere vlakken van verduurzaming goed werkt.”

DGBC dutch green building council

Outstanding Project The Edge prachtig resultaat.

The Most Innovative Office Building In The World The Edge Zuidas /Amsterdam
The Edge: grensverleggende visie op duurzaamheid dankzij intelligente kantoorverlichting en *Powerglaz BIPV Panels/ zonnepanelen van Hermans Techniek Energy






The Edge is uitgeroepen tot meest duurzame gebouw ter wereld. Hoe wist men deze titel in de wacht te slepen en welke visie ligt hieraan ten grondslag?



Het innovatieve kantoorgebouw aan de Zuidas in Amsterdam dat door OVG Real Estate werd ontwikkeld voor onder andere de hoofdhuurder Deloitte, voldoet aan de hoogste duurzaam-heidsnormen en kreeg daarvoor het BREEAM - Outstandingcertificaat. Aan het behalen van deze mijlpaal ligt een volledig nieuwe, integrale visie op innovatie en duurzaamheid ten grondslag. Nieuwe ontwikkelmethodes die rekening houden met de toekomstige schaarste van land, grondstoffen, energie, natuur en schone lucht. Ofwel zo slim mogelijk omgaan met de beschikbare resources om mensen gebouwen te bieden die niet alleen mooi, maar ook betaalbaar en verantwoord zijn. De beste groene innovaties vinden voor de klanten en het juiste partnership. Deloitte heeft het geïnitieerd en samen met OVG Real Estate en Philips verwezenlijkt.
Lees meer over Connected Office Lighting systeem of neem contact op met Philips Lighting.








Hermans Techniek Energy als partner van Duurzaam Gebouwd en leverancier van de Powerglaz BIPV panels/Zonnepanelen in The Edge

interviews
Hermans Techniek Energy als partner van Duurzaam Gebouwd
Hermans Techniek Energy is partner van Duurzaam Gebouwd en laat via een interview weten welke duurzaamheidsambities de organisatie heeft.

Wat zijn de kernactiviteiten van de Hermans Techniek Energy?

Hermans Techniek Energy is gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige glasproducten op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. De maatwerk producten bestaan uit semi-transparante zonnepanelen, licht diffuserend en isolerend glas en kogelwerend glas.

Op welke manier(en) zet de Hermans Techniek Energy in op duurzaamheid?

Hermans Techniek Energy levert met haar producten een bijdrage aan de energieprestatie van een gebouw. De producten creëren de perfecte balans tussen de hoeveelheid natuurlijk daglicht en de thermische doelstellingen van een gebouw. Bovendien zijn de producten uitermate geschikt voor renovatieprojecten. Naast het duurzame productprogramma zet Hermans Techniek Energy zich ook in om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hiervoor hebben wij een private label uitgave ontwikkeld van het praktisch handboek ‘Met je boeren verstand’ wat handvaten bied om maatschappelijk te ondernemen , geschreven door Leontine Vreeke, een expert op het gebied van MVO.



Naar welke duurzame producten en / of diensten die de Hermans Techniek Energy levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

Op dit moment is de vraag het grootst naar onze PowerGlaz BIPV panelen (semi- transparante zonnepanelen). Zeker voor grote atria en gevels een uniek product om zonne-energie op een fraaie manier in een gebouw te verwerken. Hoewel de vraag naar ons nieuwe Solera glas nu ook begint toe te nemen. Solera is een product van AGL uit Canada en betreft een hoogwaardig op maat gemaakt isolatieglas waarin, naast een diffuserende folie, de gepatenteerde Lumira Aerogel verwerkt is. Dit zorgt ervoor dat het glas twee unieke voordelen combineert: lichtdiffusie met een lichtverspreiding tot >90º en een U-waarde tot wel 0.22 W/m²K. Het kogelwerende glas is een mooie toevoeging op onze programma, een productgroep die hedendaags niet meer uit onze maatschappij weg te denken is.

Welk door de Hermans Techniek Energy uitgevoerd project of welke door de Hermans Techniek Energy geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Het nieuwe hoofdkantoor van Deloitte ‘The Edge’ aan de Amsterdamse Zuidas is het meest duurzame kantoor ter wereld. Voor de zuidgevel heeft Hermans Techniek Energy 471 op maat gemaakte PowerGlaz zonnepanelen geïntegreerd, met in totaal 70 verschillende maten. Het geïnstalleerde vermogen van de PowerGlaz BIPV zonnepanelen ligt op ca. 94 kWp, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de energieprestatie van het gebouw.


Wat is de reden dat de Hermans Techniek Energy partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Duurzaam Gebouwd is een platform dat er in slaagt om professionals te informeren en inspireren. Als expert op het gebied van glas, gecombineerd met duurzaamheid, leveren wij graag met onze kennis een bijdrage aan dit platform middels partnerschap.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u/ de Hermans Techniek Energy de komende jaren?

Veelal worden duurzaamheidsdoelstellingen geprobeerd te halen door aanpassingen in het gebouw uit te voeren, waarbij gedacht wordt aan klimaatplafonds, led verlichting, zonwering etc. Echter wordt de meeste energie winst behaald door de gebouwschil goed in te richten. Dit zal een steeds belangrijker aandachtspunt zijn voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Hierbij dient men zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke bronnen zoals zonlicht. Waarbij goed uitgedachte producten een vertaling kunnen maken naar een gebouwschil die optimaal gebruik maakt van deze bron en de energieprestatie van een gebouw weet te verbeteren. Ook de oriëntatie van een gebouw zal dan geen rol meer spelen en kan de bouwruimte goed benut worden. Een doelstelling waar Hermans Techniek Energy met haar producten op inspeelt.



Hermans Techniek Contactgegevens

Hermans Techniek Nederland BV
Weg en Bos 17
2661 DG Bergschenhoek
T. +31 (0)10- 5241000
F. +31 (0)10- 5241001
E. verkoop@hermanstechniek.nl
W.www.hermanstechniek.nl

Algemene voorwaarden Hermans Techniek NL BV
KVK nummer: H.R. Tilburg nr. 18.072.734
BTW nummer: NL8126.93.176.B01

Hermans Techniek Energy BV
Weg en Bos 17
2661 DG Bergschenhoek
T. +31 (0)10- 5241000
F. +31 (0)10- 5241001
E. energy@hermanstechniek.nl

W. Hermans techniekenergy.nl

Algemene voorwaarden Hermans Techniek Energy BV
KVK nummer: H.R. Tilburg nr. 17.254.767
BTW nummer: NL8208.99.288.B01




Randstad Nieuws Randstad News


Randstad News Nieuws click here





Bron: Modern Office