NWO Nieuws Wetenschappelijk Onderzoek

NWO SPINOZAPREMIE bekend







Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek.
De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.



NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

2015

\
Spinozalaureaten 2015

NWO kent dit jaar Spinozapremies toe aan vier in Nederland werkzame topwetenschappers. Organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en humaan geneticus Cisca Wijmenga. Dat maakte NWO-voorzitter Jos Engelen op 12 juni 2015 bekend tijdens het evenement Bessensap.

Prof.dr.ir. R.A.J. (René) Janssen (1959) is hoogleraar Moleculaire Materialen en Nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Prof. Dr. B. (Birgit) Meyer (1960) is hoogleraar Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Prof.dr. A.W. (Aad) van der Vaart (1959) is hoogleraar Stochastiek aan de Universiteit Leiden.

Prof. Dr. T.N. (Cisca) Wijmenga (1964) is hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.




2014


Op 9 september 2014 vindt de feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteren daar hun onderzoek en hun plannen met de premie.

NWO-Spinozalaureaten 2014 naar de bron

Prof. dr. D. (Dirk) Bouwmeester (1967) is hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit Leiden en bekleedt daarnaast een hoogleraarspositie aan de University of Santa Barbara in Californië.

Prof. dr. C.L. (Corinne) Hofman (1959) is hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied aan de Universiteit Leiden.

Prof. dr. M.C.M. (Mark) van Loosdrecht (1959) is hoogleraar Milieubiotechnologie en Waterzuivering aan de Technische Universiteit Delft.

Prof. dr. T. (Theunis) Piersma (1958) is hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en als waddenbioloog verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Laureaten van 2014, hi-res foto's



.

.
Financieringsinstrument bij dit programma


NWO-Spinozapremie


De NWO-Spinozapremie is een prijs voor onderzoekers in Nederland die tot de absolute top van de wetenschap behoren...

Randstad Nieuws Randstad News

Randstad News Nieuws click here

Meld nieuws