High Tec Innovation Awards with Global impact

Innovatie Industrie Powered by Dutch Technology




Industriële Innovatie, FME en TNO Dutch Technology van betekenis in wetenschap en innovatie MKB






De technologische industrie is van grote economische waarde voor Nederland. De sector heeft een omzet van circa € 100 miljard. Ook biedt de technologische industrie werk aan 400.000 mensen, de spin-off buiten beschouwing gelaten. Onze sector is daarmee van het grootste belang voor het verdienvermogen van de Nederlandse economie.




Clusters

Inmiddels zijn er drie clusters opgestart:
Life Sciences & Health,
Agro & Food en
Bebouwde Omgeving.


In de clusters wordt gewerkt aan krachtenbundeling voor gezamenlijke belangenbehartiging, positionering van het cluster en activiteiten om samen de markt te verkennen, bewerken en veroveren.




--------------------------------------------------



Industriele Innovatie High Tech Innovation TNO

De Nederlandse industrie is niet alleen onmisbaar voor de (kennis-)economie, maar ook voor oplossingen voor maatschappelijke schaarstevraagstukken op gebieden als energie, veiligheid, zorg en mobiliteit. Dit vraagt technologische innovatie in de productieketen, innovatie van producten en processen in de industrie. TNO innoveert ook met een ketenoverstijgend perspectief, gericht op de inbedding van industriële productie in de totale samenleving.




De industrie in Nederland stuurt de economische ontwikkeling en speelt ook een belangrijke rol bij de maatschappelijke thema’s die we beschrijven in dit Strategisch Plan. Om de uitdagingen binnen die themagebieden aan te gaan, hebben we de industrie hard nodig. Maar die industrie staat op haar beurt onder druk door onder meer de economische crisis en de explosieve economische ontwikkeling van landen zoals Brazilië, Rusland en China. Daardoor is het dringend geboden om in Europa en Nederland een nieuwe positie te bepalen ten opzichte van de ontwikkeling van de industrie. De arbeidsproductiviteit in de industrie moet verder toenemen. Kennis is daarbij cruciaal. Door kennis effectief in te zetten en te innoveren, kunnen nieuwe industriële activiteiten worden opgebouwd.


Ook in de industrie die er al is, moet kennis intensiever worden gebruikt. Opdat de industrie een unieke positie krijgt. Dit vereist dat innovatie-inspanningen worden gefocust in sleutelgebieden en dat de maatschappelijke innovatieagenda breed gedragen wordt. De mogelijkheden van de nationale en Europese markt kunnen beter worden benut voor innovatie, bijvoorbeeld door de Nederlandse markt in te zetten als proeftuin voor innovaties. Nieuw clusterbeleid en MKB-beleid moeten elkaar versterken. Kenniswerkers van de toekomst kiezen voor een leven lang leren en moeten daar meer mogelijkheden voor krijgen. Vooral op deze punten wil TNO het bedrijfsleven en de overheid ondersteunen in de komende strategieperiode. Door technologische innovaties en door stakeholders uit verschillende bedrijfstakken bij elkaar te brengen. De maatschappelijke transitie naar zonneenergie vraagt bijvoorbeeld niet alleen om goedkopere, efficiëntere zonnecellen, maar ook om bouwkundige innovaties door architecten en slimme meters om de energie terug te leveren aan het net.

Innovatiegebieden
High Tech Systems and Materials
Maritime and Offshore
Sustainable Chemical Industry

Markten
Luchtvaart




MKB INDUSTRIE INNOVATIE WORKSHOPS

Als MKB-ondernemer bruist u vaak van de ideeën voor vernieuwing of verbetering van uw product of dienst. Maar waar begin je, hoe regel je financiering en wie helpt om het idee werkelijkheid te maken? Voor het antwoord op die vragen en vele andere die te maken hebben met innovatie, bent u bij TNO aan het goede adres.


Als publieke onderzoeksorganisatie ondersteunen we bedrijven bij hun innovatie. Mede dankzij de Nederlandse overheid beschikt TNO over middelen om steeds nieuwe kennis te ontwikkelen. Met onze kennis en expertise helpen we u als ondernemer graag verder.

Voor u als MKB-ondernemer zijn er diverse mogelijkheden om samen te werken met TNO. Samenwerken betekent vaak samen ontdekken waar voor u de grootste toegevoegde waarde van TNO kan liggen. TNO kan ondersteuning bieden in de verschillende fasen van uw ontwikkeling, van idee-generatie tot en met implementatie en testen. We kunnen daarbij zowel technologische als procesgerichte kennis inzetten.


Voorbeelden van samenwerken

Het TNO MKB-programma kent diverse kennisoverdracht mogelijkheden.
Deze zijn:
Technologieclusters
Branche Innovatie Contracten
TNO-Challenges.
In het boekje 'Samen innoveren Rendeert' staan deze mogelijkheden beschreven.

U kunt ons ook benaderen om u te helpen bij het vinden van de weg naar een goede financieringsregeling. Wij werken daarvoor onder meer samen met Syntens, AgentschapNL en Hogescholen.

Bent u op zoek naar nieuwe kennis, dan is de TNO Cofinancieringsprogramma een aantrekkelijke vorm van samenwerking.
U kunt ons natuurlijk ook rechtstreeks benaderen voor een technisch oordeel over een specifiek product.

Met wie kan ik contact opnemen?
Speciaal voor het MKB werkt TNO met een zogenaamd MKB-team. U kunt het team bellen of mailen met uw vraag. Een overzicht van hun contactgegevens vindt u in de rubriek Contact.


Samenwerking via Syntens

Samenwerken met TNO via Syntens kan op verschillende manieren. Een daarvan is dat bedrijven samen met Syntens en TNO een innovatie uitwerken in kringen en business clusters. Zowel voor individuele als voor collectieve vragen kunt u TNO vragen met u mee te kijken naar de beste oplossing.



Via hogescholen
TNO wil eraan bijdragen dat u als MKB-ondernemer makkelijker gebruik kunt maken van bestaande en nieuwe kennis. Daarom maken wij deel uit van de Stichting Innovatie Alliantie, waarin wij samenwerken met de HBO-Raad, Syntens, MKB-Nederland, Telematica Instituut en VNO-NCW. TNO is actief met het leveren van experts voor lectoraten bij hogescholen. Lectoren verzamelen een kenniskring om zich heen, brengen zelf kennis in en zoeken intensief contact met het regionale bedrijfsleven. Om in aanmerking te komen voor RAAK financiering kunnen hogescholen en ondernemers samen projectaanvragen indienen, die zich richten op innovatie en het toepasbaar maken van kennis voor het MKB in de regio. TNO kan u daarbij adviseren.




MKB INDUSTRIE INNOVATIE WORKSHOPS Neem bij vragen contact op




innovation News Randstad News
Randstad Innovatie Nieuws click here

Meld nieuws