Exclusieve VIP Fitness Personal trainers Rotterdam

Magnetische hoofdkap maakt creatief

Magnetische hoofdkap maakt mensen creatief

AMSTERDAM - Australische onderzoekers werken aan een hoofdkapje dat het menselijk brein met een magneet zou kunnen stimuleren tot meer creativiteit en extra denkvermogen.

De onderzoekers van Sydney University presenteerden hun vinding eerder deze week op een conferentie van het Britse wetenschappelijke genootschap Royal Society.

Hun hoofdkap lijkt op een soort haarnet, maar is uitgerust met een magneet die elektrische stroompjes kan opwekken in de onderliggende hersencellen.

Met de techniek is het volgens de wetenschappers mogelijk om bepaalde delen in het brein te stimuleren en andere juist te kalmeren.

Verbanden

De hoofdkap vermindert vooral de activiteit in de linkerhersenhelft. Dat deel van het brein houdt zich vooral bezig met 'kleine details' en onderdrukt normaal gesproken het meer op de 'grotere verbanden' en creativiteit gerichte rechterdeel van het brein.

Autisme

De onderzoekers proberen met hun uitvinding de hoogbegaafdheid na te bootsen die soms gepaard gaat met autisme.

Ongeveer 10 procent van alle mensen met autisme heeft een buitengewoon talent. Zo beschikken sommigen over een interne kalender, waardoor ze zonder na te denken precies kunnen zeggen op welke dag een datum valt.

Anderen kunnen bijvoorbeeld na één keer luisteren een muziekstuk feilloos naspelen. Ook die verschijnselen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een minder actieve linkerhersenhelft.

Hoogbegaafdheid

Tot nu toe hebben elf proefpersonen de magnetische hoofdkap getest. Volgens de onderzoekers vertoonden die vrijwilligers tijdens het experiment ook een tijdelijke, milde vorm van hoogbegaafdheid.

Hun tekenvaardigheden gingen bijvoorbeeld plotseling spectaculair vooruit en ze waren beter in staat om fouten in teksten op te sporen.

Ook bij een computertest waarbij ze moesten inschatten hoeveel stipjes er op een scherm verschenen (het waren er duizenden) presteerden ze veel beter als ze het kapje op hun hoofd hadden. Wel was het effect van de hoofdkap na een uur uitgewerkt. De plotselinge talenten van de proefpersonen verdwenen toen weer.

Ingevingen

Hoofdonderzoeker Allan Snyder hoopt dat zijn uitvinding in de toekomst kan worden gebruikt als middel om op commando creativiteit en artistieke ingevingen op te roepen.

"Sommige creatieve vaardigheden gebruiken we bijna nooit, of alleen maar op de achtergrond bij beslissingen in het dagelijks leven.", zegt hij in de Britse krant Daily Telegraph.

Kind

"Mijn theorie is dat je meer van die creativiteit zult merken als je het bewuste linkerdeel van het brein tijdelijk uitschakelt . Stel je voor dat je de wereld weer heel even door de ogen van een kind kunt zien."

Meld nieuws
HealthCity Kralingen Premium Fitness
Start nu met de Transformation Challenge in 8 weken sterk en strak
HealthCity Kralingen Premium Fitness en meer.

Kralingseweg 224-
3062 CG Rotterdam
Tel. +31 (0) 10 - 2722000