Exclusieve VIP Fitness Personal trainers Rotterdam

Onlinepsychiatrie - telepsychiater consult

-

Teledokter en onlinepsychiater consulteren patiënt in speciale cabine

AMSTERDAM - Nederlandse patiënten krijgen nog dit jaar te maken met teledokters en onlinepsychiaters die hen op afstand via beeldschermen in een speciale cabine behandelen.

Via beeld- en geluidsverbindingen en moderne instrumenten kan de teledokter en onlinepsychiater vrijwel alle denkbare diagnostische onderzoeken doen.

Een woordvoerster van technologieconcern Cisco Nederland bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD.

Doelmatiger inzet

De aanpak moet leiden tot een doelmatiger inzet van artsen en minder irritatie bij patiënten, bijvoorbeeld door wachtlijsten of reistijd. Het systeem is ontwikkeld door het Amerikaanse Cisco.

Volgens de zegsvrouw worden de eerste 'telezorg'-cabines binnen drie tot zes maanden in ons land geïnstalleerd.

Bij de locaties valt te denken aan gezondheidscentra of verzorgingshuizen, maar ook aan een mobiel exemplaar in een bus. Het gaat in elk geval om plekken waar te weinig zorg is, hetzij van de huisarts of van de specialist.

Vergrijzing


De technologie zou een oplossing zijn voor de toenemende vergrijzing, het oplopende tekort aan artsen en wachtlijsten in ziekenhuizen.

Cisco heeft bij de plannen het Limburgse zorgconcern Orbis betrokken. Ook twee zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd.

Behandelcabine


De behandelcabine voor de patiënt biedt ruimte aan tientallen medische onderzoeksinstrumenten die door een assistent worden bediend.

De dokter-op-afstand kan vitale functies via een snelle internetverbinding meten of een specifiek probleem beoordelen.

Positief

Artsenorganisatie KNMG reageert bij monde van een woordvoerster overwegend positief op de plannen. "Diagnose op afstand is een uitkomst voor mensen die daarvoor anders ver moeten reizen. Ook voor de onderzoeker is het een efficiënte manier van werken als het tenminste grootschalig gebeurt."

Met het spreekuur op afstand ligt het wat anders. "Dat kan nuttig zijn voor mensen die niet of slecht bij een hulpverlener kunnen komen, maar het is vooral handig voor de hulpverlener die niet op huisvisite hoeft."



Nieuws: Randstad nieuws /