ROTTA ontstaan, geschiedenis Rotterdam

ROTTA ontstaan Rotterdam

-

ROTTA onstaan en geschiedenis van Rotterdam





www.Rotta.nl wacht op initiatief en/of samenwerking om de gesschiedenis van Rotterdam op de Rotta website, de wereld, de geschiedenis online te kunnen laten zien.

ONTDEKT!
U kunt het boek Ontdekt! bestellen door een e-mail te sturen naar boor@gw.rotterdam.nl of telefonisch via 010 489 8500.
Het is ook te koop in de boekwinkels Selexyz, Snoek en v/h Van Gennep in Rotterdam, de stadswinkel van Rotterdam.Info, het Historisch Museum Rotterdam en het Gemeentearchief.
De verkoopprijs is 12,50.

Rotterdam Ontdekt overzicht van de historie

De bodem van Rotterdam herbergt verhalen over haar bewoners in het verleden. Zo bevinden zich metersdiep onder het Centraal Station sporen van steentijdjagers van duizenden jaren geleden. En de resten van het middeleeuwse Rotterdam vinden we terug op verschillende plaatsen in de binnenstad. De archeologen van het BOOR doen onderzoek naar de resten van dit verleden. Zij doen opgravingen en proberen de archeologische verhalen te achterhalen en door te vertellen.

Het BOOR is als eerste gemeentelijk archeologische dienst in Nederland opgericht in 1960. Binnen Rotterdam is het BOOR verantwoordelijk voor het gemeentelijke archeologiebeleid. Het BOOR waarborgt de archeologie in het ruimtelijk ordeningsproces en verricht zelf archeologisch onderzoek. De documentatie van de vindplaatsen en het beheer van de bodemvondsten wordt door het BOOR verzorgd. Daarnaast informeert het BOOR uiteenlopende doelgroepen over de onderzoeksresultaten. Het archeologische werk van het BOOR heeft vanaf het begin af aan een regionaal karakter gehad. Rotterdam werkt op archeologisch gebied nauw samen met verschillende buurgemeenten. De studie van de vaak verrassende vondsten en vindplaatsen draagt bij aan de geschiedenis van Rotterdam en de Rotterdamse regio.


Randstadnieuws bijdrage pr en promotie Rotta.nl

Voor nieuws of reacties kunt u mailen aan

ger@vanbeekcommunicatie.nl

M 0654722813

van beek communicatie ontstaan Rotterdam

BOOR - Bewoningsgeschiedenis van Rotterdam en de Rotterdamse regio zoek print volgende Het onderzoek van het BOOR (Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam) in de afgelopen decennia heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis over de bewoningsgeschiedenis van Rotterdam en het Maasmondgebied. Uit verschillende periodes zijn bewoningsresten aangetroffen: uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen en Nieuwe tijd.


In Rotterdam en omgeving hebben al lang geleden mensen gewoond. Deze oudste periode wordt de prehistorie genoemd, de tijd waarin nog geen geschreven bronnen bestonden.
Oude Steentijd: de vroegste bewoners
Ruim 250.000 jaar geleden zetten mensen voor het eerst stappen in wat nu Nederland is. Na deze vroege mensen kwamen de Neanderthalers. De sporen en gereedschappen die zij achterlieten, liggen in West-Nederland verborgen onder metersdikke lagen van zand, klei en veen. De Neanderthalers stierven 35.000 jaar geleden uit en maakten plaats voor de moderne mens, onze directe voorouders.

Midden-Steentijd: kampen van jagers en vissers
Na de laatste ijstijd, rond 9000 voor Christus, stijgt de zeespiegel. In West-Nederland ontstaan waterrijke gebieden, met volop voedsel voor de jagers en vissers die hier toen leefden. Ze trokken in groepjes rond en maakten door het jaar heen op verschillende plekken een kamp. Dat waren tijdelijke woonplekken, waarvoor ze in West-Nederland vooral de hogere rivierduinen (donken) uitkozen.


Rotta
Vermoedelijk al in de 8e eeuw en zeker in de 9e eeuw vestigden mensen zich op de iets hoger gelegen, smalle kleiige oevers van het riviertje de Rotte. Uit die vroege periode kennen we enkele vondsten, zoals aardewerk, mantelspelden en munten.

Duidelijker zijn de archeologische gegevens over de 10e- tot 12e-eeuwse bewoning langs de Rotte: uit die periode zijn ook resten van boerderijen gevonden. Tussen het huidige Hofplein en de Maas lag ooit de nederzetting Rotta, met huizen langs beide oevers van het riviertje. De veen- en kleigronden waren geschikt gemaakt voor akkerbouw, veeteelt en moestuinen. In twee oorkonden uit 1028 en 1050 wordt de kerk van Rotta genoemd. Tot nu toe is die nog niet bij een opgraving ontdekt.

In Rotta woonden boeren, die leefden van de opbrengst van het eigen land en vee. Hun houten boerderijen, tussen de 15 en 20 meter lang, stonden op kleine terpjes. Sommige producten haalden ze van ver via handel: aardewerk uit België, Duitsland, Noord-Frankrijk of Engeland bijvoorbeeld. Dat er handel was weten we ook door de vondst van munten uit Tiel, een belangrijke plaats in die tijd.


Rond het midden van de 12e eeuw kwam er een eind aan de bewoning. Door de ontginningen was de bodem gedaald en er kwamen overstromingen. Het water van de Nieuwe Maas stroomde met kracht de Rotte binnen, ook de oevers werden aangetast. Allerlei gebruiksvoorwerpen en nederzettingsafval verspoelden en kwamen in de modder terecht. Daar vonden archeologen honderden jaren later ook menselijke beenderen misschien een aanwijzing voor het kerkhof van de kerk van Rotta?


De dam in de Rotte
Kort na de grote overstromingen begonnen de mensen alweer met de aanleg van nieuwe dijken. In Rotterdam gebeurde dat in fasen, zodat langzaam weer nieuw land beschikbaar kwam om te bewonen. Met de aanleg van de dam in de Rotte ontstond een langgerekte polder, waarin uiteindelijk de stad Rotterdam zou groeien.


De 400 meter lange dam in de Rotte ligt op de plek waar nu de Hoogstraat loopt. De dam werd aangelegd rond het jaar 1270 en had tot doel de polder te beschermen tegen het water van de Maas. Sluizen in de dam maakten het mogelijk het water te kunnen afvoeren als dat nodig was, zodat de polders droog bleven. Nog steeds zitten onder de Hoogstraat de resten van verschillende houten en stenen sluizen. De Rotte zelf is in 1870 gedempt.


Ontstaan van de stad Rotterdam Meteen nadat de dam was aangelegd werden er houten huizen op gebouwd; de nederzetting Rotterdam groeide snel. Rond 1300 woonden er een paar honderd mensen op de dam en in de zijstraten. De dam in de Rotte (de Hoogstraat) was lang het hart van de stad. Vóór de dam lag het Steiger; vroeger een belangrijke haven, maar in het huidige Rotterdam een onopvallend water. Vlakbij stond de Sint-Laurenskerk, verderop aan de Hoogstraat lag het gasthuis, later het raadhuis, en de herberg waar de Graaf van Holland overnachtte als hij in Rotterdam was. In deze buurt woonde de elite van de stad!


Dat veranderde vanaf de 17e eeuw: toen woonden de rijke en belangrijke Rotterdammers aan de Boompjes of het Haringvliet. De Hoogstraat ontwikkelde zich tot de belangrijkste winkelstraat van Rotterdam, een situatie waaraan door het bombardement van 14 mei 1940 een einde kwam. Nu wordt de buurt (het Laurenskwartier) weer opgeknapt en komt er zelfs de eerste overdekte markthal van Nederland. De cirkel is rond, want in de bouwput van de Markthal vonden de archeologen van het BOOR een boerderij uit de tijd van Rotta.

Meld nieuws